«Зливовий стік не впорався з потоком води»: Крим під гнітом стихії

Вулиці кримських міст 7 червня затопило через дощ. У Севастополі за добу випало 33 міліметри опадів ‒ місячна норма, в передмістях ‒ 47 міліметрів. Окрім міських доріг, від дощу постраждали шість ліній електропередач, без світла тимчасово залишилися 12,5 тисячі жителів. На спуску Котовського у самому центрі Севастополя змило бруківку. Зливи, грози і град очікуються в Криму і в суботу, 8 липня.

В інших містах Криму напередодні пройшла злива з градом. За попередніми підрахунками, він пошкодив 3,5 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. Російський міністр сільського господарства Криму Андрій Рюмшин повідомив, що постраждала пшениця на площі майже 2 тисячі гектарів. Також через негоду збитків зазнали підприємства, що вирощують соняшник, ячмінь, горох, овочі та картоплю.

Завідувач лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної академії наук України Світлана Краковська називає кримські зливи наслідком глобального потепління.

Подібне триватиме й надалі, дощі ставатимуть усе інтенсивнішими
Світлана Краковська

– Такі явища в Криму в червні далеко не вперше. Для таких південних посушливих територій якраз характерно, що за один-два дощі виливається місячна норма опадів. Подібне триватиме й надалі, дощі ставатимуть усе інтенсивнішими. Якщо раніше такі дощі траплялися раз у декілька років, то тепер їх буде кілька таких за один місяць. Це пов’язано з тими змінами клімату, які ми знаємо як глобальне потепління. Все більше води випаровується з поверхні океану, формуються потужні хмари, а в них ‒ град, що випадає у великих кількостях. Чим більше перегрів, тим волога може вище піднятися, відповідно, зароджуватиметься великий град. Якщо зараз у Криму працює Протиградова служба, я дуже рада за кримчан. Ідея в тому, щоб ввести в хмару якомога більше ядер конденсації, і волога розподіляється на більшу кількість менших градин.

Кримський еколог Маргарита Литвиненко вважає, що Севастополь не був технічно готовий до сильної зливи.

‒ Типовим явищем для Севастополя це назвати не можна, але дощі щоліта, особливо в червні, бувають. Червень ‒ не надто теплий місяць. У багатьох помилкове враження від Криму ‒ вважають, що там сонце і море, але нічого подібного. Клімат тут дуже підступний. Безпечність дуже часто приводить до біди як на морі, так і в горах. А те, що сьогодні вранці (7 червня ‒ КР) сталося на вулицях Севастополя, багато в чому сталося завдяки тому, що не подумали про неприємності наперед ‒ просто не працювали зливостоки, не впоралися з потоком води. Зараз при будівництві нових будинків дуже часто не дотримуються вимог водовідведення, стоків дощових. Навколо них може накопичуватися величезна кількість води, може навіть початися підтоплення. І потім, зливостік стоїть на балансі водоканалу, а прибирає вулиці інше підприємство.


Photo Gallery:
Затоплений Крим. Зливи накрили півострів (фоторепортаж)

У кількох районах Криму 7 червня пройшли сильні зливи

На думку Маргарити Литвиненко, тяжким наслідкам від злив також сприяє зменшення кількості зелених насаджень.

‒ Це приводить до розмивання ґрунту, до утворення грязьових потоків, як було на території автовокзалу в Севастополі. Вона покрилася шаром бруду, що з’явився завдяки зливі. Знесення зелених насаджень однозначно сприяє таким негативним наслідкам.

Кримський активіст Олексій Єфремов розповідає, як стихію пережили в Сімферополі.

Жителі Сімферополя за останні три дні перетворилися на англійців ‒ усі розмови тільки про погоду
Олексій Єфремов

– Жителі Сімферополя за останні три дні перетворилися на англійців ‒ усі розмови тільки про погоду. Сьогодні (7 червня ‒ КР) в північній частині міста спостерігали град ‒ звичайно, не такий рекордний, як два дні тому. Люди вже знають, як вкривати автомобілі, в інтернеті є фотографії з ковдрами, коробками, килимами та всім іншим. Укривали також дахи, рятувалися хто як може. В принципі, видно, що багато небайдужих людей допомагають, є підтримка. Люди в такій ситуації просто в паніці, не знають, куди приткнутися. Зрозуміло, що правила порушують, але це вже нюанси. Взагалі, в Сімферополі досі безліч проблем зі зливовою каналізацією, окремі ділянки просто паралізує, і люди очікують кращої погоди. Це вносить корективи в плани багатьох.


Олексій Єфремов

Заступник начальника відділу нормативно-методичного забезпечення містобудівного проектування ДП «Діпромісто» Андрій Куделін впевнений, що необхідно переглянути старі норми з водовідведення в містах.

‒ Не всі системи зливовідведення, які були збудовані раніше, готові до прийому такої кількості води. Потрібно звернути увагу на дослідження максимальної кількості опадів. Це призведе до зміни норм проектування та пропускної здатності систем, яка необхідна для обслуговування такого потоку води. Звичайно, в максимальний дощ неможливо буде всю воду одночасно відвести, і навіть за радянських часів не весь розрахунковий обсяг води відразу попередньо очищався. Перші 10 хвилин навантаження йде на очисні споруди, решта ж води без очищення потрапляла в водойми. На рівнинних територіях тільки очищення системи водовідведення може якимось чином покращити ситуацію. До речі, кримські татари 200-100 років тому накопичували дощову воду й потім поступово витрачали її, і це могло б допомогти вирішити водні проблеми Криму.



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

(Текст підготував Владислав Ленцев)​

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *