«У Криму дуже багато земель для сарани»: загроза навали марокканського шкідника

У Криму вперше виявили марокканську перелітну сарану, повідомили фахівці «Россільгоспцентру». Вони відзвітували про обстеження 225 гектарів земель і виявлення шкідника на площі в 19 гектарів. Зокрема, від сарани страждають Джанкойський та Первомайський райони.

За словами російських фахівців, на ураженій території концентрація шкідника перевищує допустимий поріг більше ніж у 20 разів ‒ від 100 до 300 личинок на квадратний метр. У «Россільгоспцентрі» рекомендують кримським фермерам регулярно оглядати посіви та в разі виявлення шкідників сповіщати органи влади для проведення обробки території.



Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук України Андрій Федоренко пояснює, що сарана на кшталт марокканської завжди могла дістатися до Криму.

Проблема в тому, що вона поїдає всі культури
Андрій Федоренко

‒ Ця сарана не особливо відрізняється від звичайної перелітної, біологія у них подібна. Крим входить в ареал поширення цього шкідника, причому він дуже широкий: від Канарських островів до Південної Європи, Північної Африки, і закінчуючи Кавказом і далі Середньою Азією. Цього року просто трапився черговий спалах чисельності саме марокканської сарани, яка в попередні роки була просто в незначній кількості. Її можна навіть не помічати. У сарани є дві стадії: це одинична, коли забарвлення маскує її під навколишнє середовище, є яскраво виражений статевий диморфізм, вона дуже спокійна, неагресивна ‒ і є стадна, коли сарана повністю змінює забарвлення, морфологію тіла, стає дуже агресивною й ненаситною. Проблема в тому, що вона поїдає всі культури.


Андрій Федоренко

Андрій Федоренко зазначає, що на спалахи кількості сарани впливають, зокрема, періоди сонячної активності й абіотичні чинники на зразок посухи.

‒ Коли більше ніж два роки поспіль тримається дуже спекотна погода з невеликою кількістю опадів, самки відкладають яйця, з яких з’являється ось така форма агресивної зграйної сарани. Причому, незважаючи на те, що вона називається марокканською, це саме кримська сарана. Спалах стався, тому що збіглися умови. У будь-якому випадку сарана здатна пролітати до 250 кілометрів зі швидкістю 8 метрів за секунду. Ареал її дуже широкий, але в його межах сарана вибирає саме такі місця, які можна визначити як сухі напівпустелі з неораною землею. Оранка для неї згубна. А ось покинуті ‒ висушені, спустошені ‒ землі для сарани підходять ідеально, і в Криму таких зараз дуже-дуже багато. Недостатньо просто обробляти території ‒ потрібний і моніторинг, і вивчення клімату, і розорювання, і правильне виведення з обороту непридатних земель.

Російський аграрний стратег Володимир Решетняк припускає, що спалах марокканської сарани в Криму може бути штучним.

Є підстави вважати, що сарана з херсонською пропискою та з американським паспортом
Володимир Решетняк

‒ Є підстави вважати, що вона з херсонською пропискою та з американським паспортом. Це може цілком собі бути одним із видів біологічної зброї. Якщо ваші вчені проїдуть трасою Е97 від Джанкоя в бік Херсона через Армянськ, то я не виключаю, що знайдуть близько дороги ще осередки. У Криму вони виникли в Джанкойському та Первомайському районах ‒ ліворуч і правооуч від цієї траси. Можливо, це було банальною диверсією, як було з африканською чумою свиней з боку Грузії, з мармуровим клопом в Абхазії та з іншими подібними нетиповими привітаннями. Честь і хвала «Россільгоспцентру», який виявив шкідника на такому маленькому п’ятачку в 19 гектарів. Думаю, необхідно залучити сили МНС на допомогу та пробігтися уздовж цієї траси, подивитися: чи немає ще якихось кладок, точніше, закладок цієї умовної біологічної зброї?

Завідувачка лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної академії наук України Світлана Краковська вважає, що зміни клімату допомагають сарані поширюватися на нові території.

Абсолютно реально очікувати навали сарани в Миколаївській і Херсонській областях, потрібно до цього готуватися дуже серйозно
Світлана Краковська

‒ Так зване глобальне потепління відіграє свою роль, умови для теплолюбних видів сприятливі. Це просто один зі способів адаптації тварин і рослин ‒ мігрувати разом зі сприятливими умовами. Абсолютно реально очікувати навали сарани в Миколаївській і Херсонській областях, потрібно до цього готуватися дуже серйозно. В Україні досить непогано з моніторингом, у нас є ці відомості та прогнози, які ми надаємо. Наскільки я знаю, розробляються методи адаптації до нових умов і сільського господарства зокрема. Єдине що ‒ не вистачає станцій для моніторингу, фахівців, які б там працювали. Це частина загальної кризи в країні, яка позначається, але вчені працюють.

Раніше, в липні 2017 року, в російському Міністерстві сільського господарства Криму повідомляли, що на півострові виникла загроза масового нашестя азіатської перелітної сарани. Шкідника тоді виявили в Совєтському, Джанкойському та Красноперекопському районах.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

  • Сергій Громенко

    Кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук

    “>

    Підписатись

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *