Лист Зеленському: експрезидент Криму просить повернути українську воду та потяги на півострів

Колишній президент Криму Юрій Мєшков звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням відновити подачу води на півострів, а також відновити залізничне сполучення. Про це йдеться в листі, який кримський політик опублікував у соцмережах.

Експрезидент Криму зазначив, що припинення постачання води через Північно-Кримський канал спричинило погіршення якості життя людей і викиди хімічних речовин на заводі «Кримський титан» в Армянську. До того ж, через зупинку залізничного сполучення «сьогодні залишаються розділеними багато кримських сімей, які мають родичів в Україні», додав Мєшков.

Експрезидент Криму Юрій Мєшков пропонує провести міждержавні переговори між Росією та Україною в новому форматі.

‒ З моєї точки зору, назріла ситуація, коли затребувані суспільно-політичні, державні діячі, які живуть проблемами народу, знають про них і в змозі запропонувати рішення. Але я не настільки наївний, щоб очікувати, що Володимир Зеленський прочитає лист і відразу накаже воду та потяги пустити. Це не стільки прохання, скільки звернення. Які дії можуть бути? Скажімо, я відчуваю глибоку повагу до Леоніда Кравчука. Чому б його не запросити для обговорення загальних проблем? З боку Росії Микола Платошкін теж більш ніж авторитетна людина (російський дипломат, політолог та історик ‒ КР). Вони не пов’язані зобов’язаннями з офіційною владою й нічого нікому не винні. Звернутися до Олександра Лукашенка, щоб він надав нам можливість поспілкуватися. Я думаю, усі відгукнуться і розпочнуть обговорення.


Юрій Мєшков

На думку Юрія Мєшкова, Крим, який він готовий представляти, має бути третім суб’єктом таких переговорів.

‒ Це буде якщо не Мінський формат, то в усякому разі публічне обговорення не пов’язаних із владою людей. Скільки можна воювати, нагнітати ситуацію, коли озброєні люди диктують свою волю й захищають інтереси олігархів? А Зеленському я пропоную по-іншому, нормально, з точки зору інтелекту поглянути на ситуацію й дати можливість названим вище людям разом запропонувати щось прийнятне і для України, і для Росії, і для Криму.

На запит Радіо Крим.Реалії в Адміністрації президента України відповіли, що поки не отримували звернення Юрія Мєшкова й не можуть прокоментувати його пропозиції.

Депутат підконтрольної Росії Сімферопольської міськради Степан Кіскін вважає, що материкова частина України тільки програла від того, що перестала постачати Крим.

‒ Ось вони нам обрізали воду, обрізали світло, зв’язок і залізничні колії ‒ і хто від цього виграв? Україна втратила в грошах. У Херсонській області, в Запорізькій, де люди вирощували сільгосппродукцію та продавали в Крим, зараз цим не займаються, бідують. І потім, екологія України страждає від цього, засолення ґрунтів відбувається й таке інше. Свої політичні погляди потрібно затискати й думати в першу чергу про людей, про країну. Я думаю, що і попереднє, і сьогоднішнє керівництво України не здатне вирішувати економічні питання не тільки з Росією, але й всередині країни. Звісно, страждає і кримська, російська сторона. Але ми люди стійкі, ми й це вистоїмо. Не було світла ‒ зробили енергоміст. Підуть потяги до кінця року через [Керченський] міст. Поставлять опріснювальні станції ‒ і буде у нас вода.


Степан Кіскін

Степан Кіскін вважає, що влада України не погодиться відновити водопостачання півострова.

‒ Не піде українське керівництво ні на що. Вони там вал насипали, щоб вода не йшла до Криму ‒ і тут вони підуть у зворотньому напрямку? Та не дасть Зеленському стара влада нічого вирішити. Вони й зараз йому заважають. Він зв’язаний по руках і ногах. Поки вибори не відбудуться, ніякого толку не буде, розмови про це вести марно.

Ще восени 2018 року підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксенов сказав, що ситуація з «водною блокадою» півострова може змінитися тільки після виборів в Україні:

«За нинішньої української влади це неможливо. Ніякого компромісу з ними не буде. Вони про свій народ не думають і, відповідно, ні про кримчан, ні про дружбу з Росією. Я думаю, ця безперспективна ситуація триватиме доти, поки їх не переоберуть».

Український політолог Олександр Палій переконаний, що керівництву України не варто розглядати можливість відновлення подачі води в анексований Крим.

Чи варто Україні рятувати тут Росію? Я вважаю, що не варто
Олександр Палій

– Я нагадую, що канал (Північно-Кримський канал ‒ КР) перекрили з вини російської сторони, тобто некомпетентність російського управління в Криму привела до фактичної зупинки каналу, а вже потім вона була підтримана українською стороною. Все це привело до катастрофічних результатів діяльності окупаційного уряду Криму, і ми бачимо, що північна частина півострова поступово перетворюється в напівпустелю. Чи варто Україні рятувати тут Росію? Я вважаю, що не варто. Звісно, теоретично можна було б запропонувати обмінювати воду на нафту в пропорції 1 до 1, але ми розуміємо, що Росія не піде на такі серйозні поступки. Думаю, продавати цю воду за ціною води сенсу немає, оскільки це означає допомагати окупанту.


Олександр Палій

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Водопостачання Криму

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел привело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

Залізничне сполучення з Кримом

У березні 2014 року Кримська дирекція «Придніпровської залізниці» була силою захоплена «самообороною Криму», відразу після цього в сімферопольському відділенні змінили керівництво. Було створене підприємство «Кримські залізниці». У зв’язку з анексією Криму Росією з 27 грудня 2014 року «Укрзалізниця» з міркувань безпеки припинила залізничне сполучення з Кримом, а також скасувала міжнародні потяги, що ходили на півострів. Потяги кримського напрямку доїжджають до Новоолексіївки та Херсона.

  • Сергій Громенко

    Кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук

    “>

    Підписатись

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *