13 КРОКІВ ПРЕЗИДЕНТА ЩОДО НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ МОЖЛИВИХ НАСЛІДКІВ ВИХОДУ УКРАЇНИ З ПАРЄ

19:44 26/06/2019

Якщо Україна вийде з ПАРЄ та у разі об’яви українською стороною бойкоту на факт повернення Росії до Асамблеї, зазначене може призвести до наступних наслідків:

а) Західноєвропейське співтовариство може здійснити відміну санкцій стосовно Росії за її агресію на Донбасі та анексію Криму, оскільки українська сторона фактично відмовиться від участі у переговорних процесах на дану тему в рамках міжнародно-правових механізмів ПАРЄ. При цьому, Франція і Німеччина, які неофіційно цього бажають для відновлення економічного співробітництва з РФ, зможуть аргументовано довести свою позицію США.

б) Створюються загрози зриву Угоди про асоціацію України з ЄС, зокрема, домовленості щодо співробітництва в рамках спільної зовнішньої і безпекової політики.

в) Окремі політичні сили, які втрачають доступ до влади після позачергових парламентських виборів в Україні, можуть реалізувати стратегію «реваншу» з метою повернення до влади через технологію «майдану» та усунення законно обраного Президента держави. Зокрема, вони можуть спробувати використати зазначений факт для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні, у разі якщо Президент не підтримає бойкот української делегації в ПАРЄ (а саме, ідею виходу української сторони з Асамблеї).  Президент перебуватиме в патовій ситуації. Дану ситуацію намагатимуться використати його політичні опоненти для підриву легітимності Президента в українському суспільстві. Президент змушений буде відмовитися від ідеї бойкотувати ПАРЄ, оскільки вимушений дотримуватися зобов’язань перед західноєвропейським співтовариством щодо спільної зовнішньої і безпекової політики, у рамках якої рішення цієї організації є обов’язковим для виконання. Цей факт може бути подано його політичними опонентами українському суспільству як «зрада національних інтересів» з метою скликання нового майдану, тобто намагань змінити на цей раз чесно і прозоро обраного Президента України.

Вважаємо, що Президенту України Володимиру Зеленському та його Адміністрації сьогодні доцільно:

  • Заручитися офіційною підтримкою  з боку уряду ЄС, керівництва Німеччини і Франції та інших країн, які проголосували за повернення РФ до ПАРЄ (офіційні заяви публічних посадовців), стосовно важливості продовження участі української сторони у складі ПАРЄ, тобто не втратити досить важливий міжнародно-дипломатичний майданчик боротьби з російською агресією.
  • Сформувати новий склад української делегації в ПАРЄ та забезпечити постановку їй завдання щодо використання  міжнародної платформи Асамблеї для акумулювання потенціалу західноєвропейського співтовариства з метою відстоювання національних інтересів України у протистоянні російській агресії проти нашої держави.
  • На рівні ПАРЄ запропонувати запровадити механізм (на кшталт «Мінського процесу») щодо повернення анексованої Росією території Криму. Зазначене позитивно буде сприйнято українським суспільством і нейтралізує деструктивні дії антипрезидентської політичної опозиції.
  • Створити дорадчу групу  із числа видатних представників національної еліти, що має беззаперечний вплив на українське суспільство (зокрема, колишніх Президентів України Л. Кравчука, Л. Кучми, В. Ющенка, а також інших пронаціональних діячів – Є. Марчука, В. Горбуліна, І. Смешко т.ін.).
  • Заручитися підтримкою пронаціональних олігархічних сил, які зацікавлені у відновленні стабільності  в державі та пошуку шляхів поступового виходу України з кризи та її подальшого розвитку на засадах захисту і просування національних інтересів.
  • З вищевказаними політичними групами виробити ефективну стратегію дій та здійснити спільне звернення до українського суспільства з метою недопущення поглиблення політичної кризи.
  • Забезпечити створення Координаційної ради національної єдності Украънського суспільства. Зазначена організація повинна виконувати функції соціально-політичного майданчику пошуку консенсусу та шляхів посилення консолідації нації навколо українських національних цінностей і  інтересів, а також єдності суспільства.
  • Посилити інформаційну підтримку політичних ініціатив Президента України та «мобілізувати» пропрезидентські політичні сили на захист національних інтересів України. Забезпечити ефективний соціальний діалог державної влади з українським суспільством, у зв’язку з чим, здійснити розробку та впровадження потужної інформаційної кампанії.
  • Розглянути питання щодо санкційного обмеження  (або, при наявності юридичних підстав, заборони) діяльності на території України приватних воєнних компаній та будь яких парамілітарних організацій, що діють під прикриттям громадсько-політичних рухів тощо  (у т.ч. їх дочірніх підприємств, консалтингових структур, фінансових партнерів та ін., які зареєстровані в інших іноземних державах).
  •  Зосередити зусилля на реалізації завдання щодо акумулювання наявних сил та засобів на ділянці протидії розвідувально-підривній діяльності іноземних спецслужб. У даному контексті вбачається, що важливим є виявлення і нейтралізація прихованої розгалуженої мережі інфраструктури прикриття – радикальних і екстремістських організацій (у т.ч. заснованих в інших країнах), викриття та припинення можливих їх дій щодо підготовки до реалізації асиметричних конфліктів низької інтенсивності на території України, особливо під час майбутніх парламентських виборів або інших подій, що можуть спровокувати системно-динамічну кризу воєнного і державного управління та дестабілізацію  суспільно-політичної обстановки в українському суспільстві.
  • Привести сили безпеки, у тому числі – громадської, до рівня готовності діяти в умовах надзвичайного стану з метою нейтралізації потенційних та реальних загроз національній безпеці, що можуть бути пов’язані з дестабілізацією суспільно-політичної ситуації в Україні.
  • Зосередити зусилля на централізації управління сектором безпеки і оборони під  контролем Президента України як Верховного головнокомандувача та керівника РНБОУ.
  • Забезпечити максимальну «політичну мобілізацію» електорату, який є прибічниками діючого Президента України.
  •  

    Андрій Галат,

    заступник керівника інформаційно-аналітичного центру

    Національної безпеки України

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *