Марк Паславський – найвідоміший українсько-американський доброволець, мільйонер з Мангеттена, який віддав життя за Україну

Марк Грегорі (Маркіян Григорій) Паславський, позивний «Франко» народився 16 січня 1959 року на Мангеттені у Нью-Йорку. Ми знаємо його як американця українського походження, який був волонтером на Майдані, а згодом, у 2014 році, добровольцем пішов воювати на Схід України, і загинув, захищиючи землю своїх предків.

Однак його біографія є значно багатшою та цікавішою. Мало хто знає, що Марко був небожем засновника й керівника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя. Сам він, зробив блискучу кар’єру військовика – закінчив Військову академію Вест-Пойнт (1981), капітан Армії США. Залишивши армію, він працював інвестиційним банкіром у США. А наприкінці 1990-х років фактично оселився в Україні, звідки його родина поспіхом виїхала в 1944 році. Тут він допомагав продавати металопродукцію Маріупольського заводу за кордон, працював у банківській сфері, зрештою заснував на Київщині агрофірму “Росава-К” – одне з найприбутковіших підприємств у районі.

Американський мільйонер з українською душею щиро вболівав за країну, яка стала йому рідною. Тож як сотні інших патріотів він долучився до Помаранчевої революції та Революції Гідності.
А з початком російсько-української війни у 2014 році, не задумуючись, Марко пішов на фронт. Добровольцем. Він був стрільцем 2-го батальйону спеціального призначення НГУ “Донбас”.

Як згадував один з бойових побратимів Франка, після кожного бою він збирав так званий брифінг. Казав, що у них в Америці так прийнято. Бійці завжди уважно прислухалися до порад Марка. Він не просто розбирав бій до найдрібніших подробиць – він його аналізував. Чому в такій-то ситуації боєць загинув? Чому не вдалося з першого разу звільнити такий-то населений пункт? Все знав, аж до того, скільки треба брати з собою в бій ріжків автомата, щоб і вистачило, й було не важко пересуватися. А потім, після брифінґу, він усіх пригощав ірисками. Марк дуже любив солодке й любив пригощати всіх цукерками.

Його військова освіта та навички, здобуті під час служби в Армії США, стали в нагоді і могли б ще довго допомагати українцям у боротьбі за свою свободу. Проте у бою за Іловайськ 19 серпня 2014 р. Марко загинув.
Він похований у Києві на Аскольдовій могилі поряд із давньоруським князем, Героїями Крут та невідомим активістом Євромайдану.

Посмертно Марк Паславський нагороджений низкою нагород – орденом Данила Галицького, орденом “Залізний Пластовий Хрест”, відзнакою “Народний Герой України”. Власне, Марк Паславський “Франко” був за життя народним героєм України і залишиться ним назавжди у нашій пам’яті.

Джерело

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *