Кафедра філософії й Інститут лідерства та управління УКУ провели літню школу

30 червня-7 липня у селищі Славському відбулася перша спільна школа Інституту лідерства та управління і програми з філософії УКУ. Двадцять молодих людей долучилися до програми «Цілісне лідерство задля майбутнього демократії в Україні» та впродовж тижня працювали над створенням принципів морального авторитету лідера в сучасних реаліях.

Обидві команди співорганізаторів мають досвід проведення власних шкіл, однак цього разу вирішили об’єднати зусилля заради спільної мети. Її окреслила завідувачка кафедри філософії Орися Біла: «Для України є актуальним пошук світоглядного напрямку: куди ми йдемо і як має виглядати це провідництво. Наша школа була присвячена осмисленню лідерства в нинішньому контексті».

Відповідно до цілей школи програму зосередили на вирішенні трьох завдань. Першим було окреслити ситуацію сучасного українського суспільства в контексті головних світових тенденцій, про що говорили лектори Валерій Пекар, який розповів про розвиток суспільства за принципом інтегральної динаміки, і Євген Глібовицький, який в активному діалозі зі студентами роздумував про основоположні процеси в сучасній українській політиці. Другим питанням була, власне, ідея лідерства, яку обговорили з отцем Андрієм Зелінським, що запропонував власну софійну модель, та Мирославом Мариновичем, який говорив про місце цінностей в суспільному житті.

В останній день учасники школи зосередилися на з’ясуванні, що таке демократія, чому вона така бажана і водночас складна для досягнення. Це питання порушили на лекціях Валерії Корабльової та Ярослава Грицака. Як говорить пані Орися, наразі майже всі країни вважають себе демократичними – держави Уго Чавеса чи то Владіміра Путіна; це означає, що кожен вкладає сюди власне значення. У процесі обговорення кризи демократії учасники думали над тим, чим вона є для України, на що чекати далі та як поєднати вирішення питання з проблемою лідерства.

Окрім лекцій, програма школи передбачала також семінари за книгою, неформальний похід у гори та командну роботу над фінальними проектами-дороговказами – текстовими напрацюваннями учасників, написані у форматі звернення та порад до молодої людини. Ці матеріали стали також знахідками на літній школі та в перспективі будуть поширені організаторами серед студентської молоді й представників громадських організацій.

Довідка: Літня школа була проведена за підтримки фондів Конрада Аденауера в Україні та Чарльза Стюарта Мотта.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *