«Список людей із народу»: кого ведуть у депутати кримські комуністи

Крим.Реалії продовжують стежити за тим, як російські партії в Криму готуються до виборів. Напередодні виборів до кримського парламенту та місцевих рад, законність яких не визнають в Україні та низці країн світу, стає відомо все більше прізвищ претендентів на владу. У цьому матеріалі Крим.Реалії розповідають про публічну частину кримського списку Комуністичної партії Росії (КПРФ).

Нинішні передвиборчі реалії показали, що відкриті партійні списки поки не стали традицією на півострові. Більшість політичних сил, які висунули своїх представників у депутати, розкривають лише першу п’ятірку-десятку списочників. Не стали розкривати всі прізвища й кримські комуністи.

Майбутніх кандидатів у депутати партійці висунули ще в червні.


Делегати позачергової конференції КПРФ голосують за висуванців на вибори, червень 2019 року

Нинішній склад парламенту не відображає інтереси простих людей. Необхідно обрати в нього представників народу
Сергій Богатиренко

«У вересні відбудуться вибори до кримського парламенту. Нинішній склад парламенту не відображає інтереси простих людей. Необхідно обрати в нього представників народу й перетворити парламент на майданчик для обговорення реальних проблем громадян. Кожен серйозний крок має виноситися на публічні слухання. Будь-яка, навіть найменша, група громадських діячів повинна мати шанс бути почутою, повинна отримати можливість вплинути на рішення, які ухвалюються. Парламент не може перетворюватися у міжсобойчик. Він має представляти інтереси простих жителів і бути відкритим для них», ‒ говорить перший секретар кримського рескому КПРФ Сергій Богатиренко.​


Делегати позачергової конференції КПРФ голосують за висуванців на вибори, червень 2019 року

Імена 15 майбутніх кандидатів-списочників голова рескому оголосив у передвиборному відеоролику. У ньому, на тлі кримського парламенту, політик пояснює, чим вони мають намір займатися в разі свого обрання.



«Список із простих людей»

КПРФ висунула список із простих людей, людей із народу
Сергій Богатиренко

«КПРФ висунула список із простих людей, людей із народу. У списку є вчені, вчителі, профспілкові діячі, працівники культури та промислових підприємств, аграрії та юристи. І не ті юристи, які обслуговують інтереси олігархів, а ті, які допомагають простим людям… Одразу ж після виборів та обрання ці люди готові негайно розпочати наведення ладу в Криму. І чим більше представників КПРФ опиниться в кримському парламенті, тим швидше він стане органом справді народного представництва. Ось чому нам важливий кожен голос», ‒ говорить Сергій Богатиренко.

Незважаючи на заяву про «список простих людей», більшість у ньому складають чинні депутати міських рад півострова, а також бізнесмени.

Список очолює сам 40-річний Сергій Богатиренко. Він родом із Севастополя, колишній депутат Севастопольської міськради, багато років перебуває в лавах комуністів. До 2014 року Богатиренко був другим секретарем Севастопольського міського комітету Компартії України. У 2012 році балотувався в народні депутати України від цієї партії, але в парламент не пройшов. Після російської анексії Криму став першим секретарем кримського рескому КПРФ, є помічником депутата Держдуми Росії Юрія Афоніна.


Сергій Богатиренко, фото з офіційного сайту політика

У 2014 році Сергій Богатиренко балотувався до російського парламенту Севастополя, але депутатом не став. Торік претендував на посаду голови адміністрації Сімферополя, але в конкурсі перемогла Наталія Маленко. Тепер він має намір боротися за мандат депутата кримського парламенту.

Другим номером у списку є 45-річний севастопольський підприємець Володимир Демченко. У минулому він, як і Сергій Богатиренко, був депутатом Севастопольської міськради від Компартії України, очолював постійну комісію міськради з питань культури, туризму, молоді і спорту. Після російської анексії Криму Демченко займається бізнесом у сфері майна та транспорту.

Третім номером від КПРФ у кримський парламент іде 45-річний Олег Дрягіндепутат Сімферопольської міськради від «Единой России». У минулому він представляв у міськраді українську «Партію регіонів».


Позачергова конференція кримської організації КПРФ із висунення кандидатів у депутати, червень 2019 року

Четвертим у список внесений 35-річний Ілля Донченко ‒ керівник молодіжного крила КПРФ ‒ Ленінського комсомолу, депутат Роздольненської сільради, голова постійної комісії у справах молоді, організатор молодіжних акцій у регіоні.

Замикає першу п’ятірку майбутніх кандидатів Валерій Лавров ‒ кандидат філологічних наук, колишній міністр освіти та науки АРК, зараз ‒ викладач у кримському Університеті економіки та управління. Торік у червні Лавров балотувався на довиборах до кримського парламенту у Нижньогірсько-Совєтському одномандатному виборчому окрузі, але депутатом не став.

Комуністична десятка

До десятки кримських комуністів також входить 59-річний Олег Соломахін ‒ багаторічний партійний функціонер комуністів. Наразі Соломахін ‒ перший секретар кримського відділення КПРФ, у минулому ‒ перший секретар Кримського рескому Компартії України. До 2014 року він був депутатом Сімферопольської міськради. Після російської анексії Криму у владі представлений не був.

Також у першій десятці перебуває 72-річний Олексій Нестеренко ‒ секретар Кримського рескому КПРФ, який представлений як «досвідчений фахівець у питаннях соціального захисту». У минулому Нестеренко приблизно десять років керував Міністерством соцзахисту населення АРК, є заслуженим працівником соціальної сфери АРК. Раніше був членом Компартії України, звідки його, серед 82 однопартійців, виключили у 2011 році через «антипартійну діяльність, яка реалізувалася через грубе порушення статуту Компартії України». Їх звинуватили у розколі партії, але політики звинувачення відкинули. У 2014 році Олексій Нестеренко став членом КПРФ.

У публічній частині списку партії ‒ 23-річна Христина Фертикова з Гвардійського Сімферопольського району. Її комуністи позиціонують, як громадську активістку. Фертикова є членом бюро Кримського комітету Ленінського комсомолу КПРФ і проводить публічні заходи під егідою партії. Христина Фертикова також представляє КПРФ у кримському виборчкомі ‒ зарахована до резерву складів дільничних виборчих комісій.

Боротися за депутатські мандати в списку КПРФ також будуть кримські педагоги Євгенія Дементьєва та Олексій Пузанов; депутат Керченської міськради Іван Желтенко; водій «швидкої допомоги» Кримського центру медицини катастроф і швидкої допомоги, співзасновник незалежної профспілки медпрацівників, створеної для боротьби з порушенням їхніх прав Ігор Соколовський; кримський аграрій, перший секретар Кіровського районного відділення КПРФ Михайло Рямбов; бізнесмен, депутат Ялтинської міськради Іван Павличенко та керівник Сакського міського відділення КПРФ Андрій Синопол.

Решту прізвищ зі свого списку комуністи не назвали.

Комуністи без Кіскіна

На минулих виборах одним із найактивніших і відомих людей серед кримських комуністів був Степан Кіскін. У 2014 році його обрали депутатом Сімферопольської міськради. Торік політик зі скандалом залишив партію після того, як його усунули від керівництва Сімферопольською організацією, звинуватили у спробі розколу організації, а потім виключили з партійних лав. Степан Кіскін намагався оскаржити рішення про виключення, але безуспішно. Він повідомив про «вимушений розрив відносин» через «репресії керівництва Кримського рескому КПРФ щодо неугодних».


Степан Кіскін

На нинішніх виборах Степан Кіскін йде в депутати кримського парламенту за списком російської партії «Родина» і стане конкурентом своїм колишнім партійцям.

Перший секретар кримського рескому КПРФ Сергій Богатиренко каже, що не шкодує про виключення Степана Кіскіна з лав партії.

«Час покаже, але поки не шкодую. А щодо його конкуренції можу сказати, що у виборах братимуть участь багато партій, і всі складатимуть нам конкуренцію. Працюватимемо на перемогу», ‒ наголосив Сергій Богатиренко Крим.Реалії.

У пошуках «справжнього лідера»

У нинішній виборчій кампанії кримські комуністи зіткнулися з політичними технологіями невідомих «доброзичливців». На сайті кримського політика, лідера партії «Комуністи Росії» Леоніда Грача, 17 липня з’явилося звернення, в якому його просять очолити кримську організацію КПРФ замість Сергія Богатиренка.


Леонід Грач

«У зв’язку з некомпетентністю та явною слабкістю першої особи КПРФ Криму Богатиренка, у якого геть відсутні задатки лідера, члени партії звертаються до лідера комуністів ‒ Леоніда Івановича Грача з проханням взяти на себе кермо управління партією з наступного тижня. Передбачається збір підписів членів КПРФ зі зверненням до Леоніда Івановича Грача та Геннадія Андрійовича Зюганова (лідера КПРФ ‒ КР)», ‒ сказано у зверненні.

Автори звернення не вказані, тому хто вони, і чи є серед них дійсні члени КПРФ, невідомо.

Леонід Грач повідомив, що не має стосунку до появи цього звернення, і не знає, хто його підготував. Однак вирішив опублікувати його на своєму сайті, щоб «показати важливість і цінність». Він стверджує, що не претендує на керівництво відділення КПРФ у Криму, і не має наміру просити про це Геннадія Зюганова.

Я ні за яких умов до Зюганова не піду. Якби я хотів керувати, я б це зробив п’ять років тому
Леонід Грач

«Я ні за яких умов до Зюганова не піду. Якби я хотів керувати (кримською організацією КПРФ ‒ КР), я б це зробив п’ять років тому. До мене приходили, я відмовився, тому що знаю Зюганова, як облупленого, понад 20 років. У нас із ним була особиста дружба. Я його ховав від Єльцина (колишній президент Росії ‒ КР) на початку 90-х у Криму, а він потім пішов до Симоненка (лідер Компартії України ‒ КР) і Януковича (четвертий президент України, втікач ‒ КР) на велику дружбу, поки не зіштовхнули два народи. Я собі ніколи не дозволю опуститися до того, щоб співпрацювати з цими людьми», ‒ сказав він Крим.Реалії.

Сергій Богатиренко, у свою чергу, говорить, що не бачив цього звернення і не вважає за потрібне реагувати на нього.

«Я не читав цих заяв, не бачив, і мені складно щось сказати. По-друге, як я можу коментувати щось, що опубліковане у Грача? Хочуть звертатися до керівництва КПРФ з приводу мене? Дорогу здолає той, хто йде. Бог їм на допомогу», ‒ сказав він.

Міст, туристи та боротьба з «Единой Россией»

Кримська організація КПРФ має передвиборчу програму. Зокрема, кримські комуністи зобов’язуються повернути у власність російської держави всі стратегічні галузі економіки, націоналізувати власність українських олігархів у Криму, запровадити «прогресивний податок» на прибутки багатих, замінити товари імпортного походження вітчизняними, скасувати або звести до мінімуму ПДВ, збільшити прожитковий мінімум, сприяти прискоренню будівництва транспортного мосту через Керченську протоку, модернізувати Сімферопольський аеропорт і відновити Керченський, ініціювати облаштування якісних доріг від Армянська до Ялти, домогтися масового припливу на півострів туристів із регіонів Росії.

Серед пунктів програми кримських комуністів також ‒ недопущення будівництва в природоохоронних зонах півострова, забудови висотними комерційними комплексами Південного берегу Криму, сприяння зміцненню дружби між народами Криму та створення рівних умов і можливостей для отримання освіти рідною мовою, ухвалення програми будівництва соціального житла для працівників бюджетної сфери.

Водночас, головним завданням комуністів на цих виборах стане боротьба з «Единой Россией», говорить Сергій Богатиренко. Він стверджує, що партійці «боротиметься за те, щоб партія влади не отримала більшість у парламенті».

Довідка: У Криму та Севастополі 8 вересня російська влада планує провести вибори депутатів кримського парламенту та місцевих рад. В Україні, США, ЄС і низці країн світу не визнають законність проведення Росією виборів на анексованому півострові.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *