Важливо вчитися у класиків…

Сьогодні нашою спі…

Я не маю рецепту…

Сьогодні нашою спі…

Кернесюґенд

м. Харків, вул. Д…

В Ірпені утворено…

Нещодавно в Ірпені …

РЕАЛІЇ, ЯКИХ НЕ ХОЧЕМО…

Творився часопис пі…

Хто вони, кобзарі ХХІ…

Запрошуємо ознайоми…

Дуже часто читач дивує…

Сьогодні ми погово…

Пішов з життя багаторічний…

З сумом повідомляєм…

«
»

Екстремальний рік для кримського виноробства. Як виробники вина працюють на півострові в умовах посухи

Виноробство ‒ одна з основних галузей сільського господарства в Криму, як інші сектори економіки, зіткнулася з посухою, що панує на півострові з початку нинішнього року. Тоді як підконтрольна Москві кримська влада запроваджує обмеження на подачу води для пересічних кримчан, місцеві винороби констатують: дефіцит водних ресурсів знизив урожай і поставив під загрозу висадку нових виноградників на півострові. Чим загрожує посуха кримському виноробству і чи є перспективи для розвитку галузі в наявних умовах, з’ясовував кореспондент Крим.Реалії.

«Нинішній рік ‒ екстремальний. Такої аномальної посухи, спеки при відсутності опадів, я за весь час роботи в галузі не пригадаю», ‒ розповідає кореспонденту Крим.Реалії кримський винороб Олег Рєпін.

За його словами, зрозуміти, що нинішня кримська посуха вже вплинула на процес вирощування винограду і, як наслідок, на виробництво вина, може навіть людина, яка не володіє специфічними знаннями деталей виробництва. Достатньо лише проїхатися повз кримські виноградники та уважно подивитися на них.

«Якщо людина час від часу їздить однією й тією ж дорогою, вона це помітить. Тому що пам’ятає, як рослини виглядали в попередні роки, і бачить, як вони виглядають нині», ‒ каже Рєпін.

З 24 серпня підконтрольна Росії кримська влада вперше вдалася до запровадження графіків подачі води для населення. Першими потерпілими стали жителі Сімферополя та ще кількох районів півострова. Обмеження впроваджуватимуть у три етапи, на останньому з них жителі кримської столиці отримуватимуть воду лише в ранковий та вечірній час доби.

Станом на 2-е вересня у водосховищах, які постачають Сімферополь, залишилося трохи більше ніж 11 мільйонів кубометрів води.

З середини травня перші обмеження на подачу води були запроваджені і в Севастополі, де жителів садових товариств не перевели із зимового на літній режим водопостачання. При цьому, стверджують чиновники, ситуація з водою в Севастополі трохи краща, ніж у Криму. Станом на кінець серпня об’єм єдиного водного джерела міста ‒ Чорноріченського водосховища становить 22,5 мільйона кубометрів.

Падіння врожаю на 50%

Нинішня посуха ‒ не перше випробування, що випало на долю кримських виноробів цього року. Навесні галузь похитнула криза, викликана пандемією коронавірусу. Тоді деякі кримські винороби змушені були на 85% стиснути витрати на виробництво продукції.

У нашому господарстві я можу констатувати 50-відсоткове падіння від запланованих обсягів врожаю»
Павло Швець

У середньому в Криму виноградарі збирають близько 50 центнерів сировини з одного гектара землі на рік, кажуть експерти. Цього року обсяги врожаю видалися куди скромнішими.

«Перший наслідок посухи ‒ це, безумовно, падіння врожаю, ‒ каже Крим.Реалії севастопольський винороб, власник компанії «Uppa Winery» Павло Швець. ‒ Сьогодні в нашому господарстві я можу констатувати 50-відсоткове падіння від запланованих обсягів врожаю».


Збір врожаю на виноградниках об'єднання «Масандра». Алушта, 2019 рік

Ці збитки в обсягах врожаю в невеликих авторських виноробнях Криму позначаться, насамперед, на роздрібній ціні продаваного вина, впевнений Швець. Його компанія планує підвищити ціну на суму, яка буде «приблизно еквівалентна обсягам падіння».

Висаджування нових площ під питанням

Більші компанії не можуть собі дозволити підняти ціну на продукцію, оскільки їм доводиться конкурувати на ринку з іншими гравцями, чиї виноградники розташовані в регіонах, які не мають проблем з водопостачанням. Такими, за словами генерального директора компанії «Alma Valley» Сергія Лебедєва, є, перш за все, виноробні господарства Краснодарського краю, який повністю забезпечений водними ресурсами.


Сергій Лебедєв

Зараз російський уряд всіляко допомагає виробникам вина освоювати землю під посадку нових виноградників, говорить Лебедєв. Тому винороби дуже активно засаджували все нові й нові площі. Однак, за його словами, нинішня посуха може призупинити цей процес, адже достатніх ресурсів для меліорації рослин може не виявитися.

Тепер виникає дилема: так, посадка ‒ це добре, так, держава створює всі умови. Але чим я буду заповнювати цей ставок?
Сергей Лебедєв

«В ідеалі, коли висаджують новий виноградник, під нього обладнують окремий ставок для меліорації. Це загальноприйнятий спосіб, який повсюдно застосовується в Європі. А у наших компаній » ‒ запитує винороб.

Вирішити цю проблему допомагає свердловина, але буріння свердловин для кожного виноградника ‒ вельми витратний захід, який компанія буде змушена покривати «зі своєї кишені». Тому, додає Лебедєв, кримські винороби, швидше за все, ухвалять рішення обійтися тими ресурсами, які у них є в наявності, не вдаючись до дорогих альтернатив.

Збитки на рік вперед

Колишній науковий співробітник НДІ виноградарства та виноробства «Магарач» Тагір Рамазанов каже, що в середньому в Криму зниження обсягів врожаю винограду в поточному році зафіксоване на позначці у 30%, однак це, на його думку, не головна проблема, яку може спричинити нинішня посуха.

Виноград сам собою не потребує великої кількості вологи. Але нинішня ситуація в Криму ‒ аномальна навіть для цієї культури
Тагір Рамазанов

Саме влітку, говорить Рамазанов, у Криму традиційно проводяться заходи щодо формування врожаю на наступний календарний рік. Таким чином, у разі відсутності достатньої кількості вологи у найближчі місяці, новий урожай також може виявитися під загрозою. Залишається сподіватися лише на те, що обсяг опадів у 2021 році буде значно вищим.

«Єдине, що може збалансувати нинішні втрати для майбутнього врожаю ‒ це рясні опади наступного року. Якщо ж посуха затягнеться і триватиме не один рік, а декілька років поспіль, то втрати будуть істотнішими», ‒ каже Рамазанов.


Виноградник в Альмінській долині. Крим, травень 2018 року

Окрім того, продовжує він, посуха вже створює для півострова негативний інформаційний фон і той бізнес, який раніше мав бажання інвестувати в кримське виноробство, сьогодні може відмовитися від цієї ідеї.

Все буде добре?

При цьому, всі опитані кореспондентом Крим.Реалії експерти впевнені: сьогодні говорити про те, що посуха завдала кримському виноробству непоправної шкоди, не можна.

«Слухайте, у Криму таке буває. І усі це прекрасно знали, коли починали тут працювати. Сьогодні не відбулося нічого катастрофічного. Мине час і все прийде в норму», ‒ вважає Павло Швець.






Photo Gallery:
Гроші та вино. Історія легендарної «Масандри» (фотогалерея)

Як виглядала «Масандра» в минулому – і що відбувається на заводі в наші дні?

Основні площі виноградників у Криму ростуть у природних умовах, туди не підведене крапельне зрошення або будь-які інші джерела додаткового водопостачання, звертає увагу Олег Рєпін. Кримському винограду властиво жити в умовах стихії і ніякі колишні посушливі роки не ставили під загрозу саме існування виноробної галузі, додав він.

Водопостачання Криму

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *