Кримська курортна математика – там, де арифметика безсила

Днями в російській пресі з'явилася новина про те, що до кінця серпня кількість відпочивальників, які відвідали Крим, склала 3,2 мільйона, тобто, якщо вірити новому міністру курортів і туризму Сергію Стрельбицькому, на цілих 900 тисяч осіб більше, ніж торік.

Пам'ятаючи про те, як рік тому те саме відомство (щоправда, під началом іншого керівника) з метою самопіару позначило туристичними всі транспортні інтеракції через аеропорт і поромну переправу, ми вирішили перевірити, чи не змінилася за цей час методика калькуляції.

А раптом туризм у Криму і справді пожвавився, бо нарешті спрацював розрахунок на збіднілого через економічну кризу російського туриста? Може, приріст на 900 тисяч цілком реальний, і, в порівнянні з минулим роком, цей туристичний сезон можна назвати вдалим?

Та де там…

Два мільйони чи три – не має значення, ми молодці!

Будь-які політичні заяви влади мають бути узгоджені й адекватні хронології подій. В іншому випадку вони перетворюють чиновників на популістів, словам яких не можна довіряти.

Через два місяці після офіційного старту туристичного сезону (який щорічно проходить 1-го травня) Олексій Черняк, голова профільного комітету місцевого парламенту з туризму, повідомив, що до кінця першого літнього місяця на півострові встигли відпочити 1,1 мільйона осіб.

А вже 15 липня Сергій Аксьонов повідомив кримські ЗМІ, що півострів зустрів тримільйонного туриста. У цій заяві, що з'явилася в новинних стрічках усіх без винятку провладних видань, Аксьонов просто обмовився (за Фрейдом), тому що раніше він називав цифру в 2 мільйони.

Але, за підрахунками міністерства курортів і туризму, навіть 2 мільйони туристів у Криму набралося тільки до 31 липня.

Весь високий сезон на півострові триває щонайбільше днів 50 (десь з 10 липня до кінця серпня)

Враховуючи, що весь високий сезон на півострові триває щонайбільше днів 50 (десь з 10 липня до кінця серпня), за мірками місцевої курортної сфери два тижні – це величезний термін. А значить, у своїй першій заяві Сергій Аксьонов не просто «трохи» округлив кількість туристів до красивої цифри, а видав явно завищені дані. Чому? Можливо, прем'єр користувався неточною інформацією, а можливо – свідомо накручував показники, які є мірилом ефективності одного зі своїх профільних відомств.

До речі, цифра в 2 мільйони, мабуть, була вибрана не випадково. На початку минулого серпня Міністерство курортів і туризму оголосило, що республіку відвідали 1,7 мільйона відпочивальників. А це на 17% менше, ніж 2 мільйони. Тобто влада намагалася продемонструвати відчутний, але правдоподібний прогрес у порівнянні з минулим роком.

Успіх? Для чиновників – можливо, для галузі – те саме, що й було.

Але повернімося до «реальної» цифри в 3,2 мільйона відпочивальників до кінця серпня. Звідки вони взялися, якщо на відпочинок до Криму організовано можна потрапити тільки двома шляхами – через аеропорт і поромну переправу?

З початку року до середини серпня сімферопольський аеропорт перевіз 3 мільйони пасажирів, а до кінця 2015-го планує обслужити ще близько 0,5 мільйона.

Дамо аеропорту фору й уявімо, що план в 3,5 мільйони осіб виконаний до початку вересня, а не до кінця грудня. Ділимо цю цифру на два, адже 1 пасажир – це 1 транспортна інтеракція, а всі, хто прибув до Криму, мали якось з нього виїхати.

Отримуємо 1,75 мільйона людино-пасажирів за весь 2015 рік.

До цього числа додаємо цифри з поромної переправи. За заявою ТОВ «Морська дирекція», з початку року і до кінця літа поромом скористалися трохи більше 3 мільйонів пасажирів. Знову ділимо цю цифру на два – отримуємо 1,5 мільйона людино-пасажирів.

Поромна переправа на російській стороні Керченської протоки

У сумі маємо приблизно ті самі 3,2 мільйона туристів, про яких і говорить влада. Тобто всі, хто відвідав Крим, просто знову були приєднані до курортників. Студенти, підприємці і ті, хто приїжджає відвідати родичів (а таких навіть взимку нараховується до декількох тисяч осіб щодня) – не рахуються.

Підсумок – за рік методика калькуляції залишилася колишньою. Формула незмінна: турист = пасажир.

Але ж кримській владі варто було б подумати про те, щоб ввести якийсь коефіцієнт, який обрізає хоча б тих, хто їздить на півострів у некурортні місяці.

Скажемо «900 тисяч» – ЗМІ підхоплять «мільйон»!

Сенс гучних заяв чиновників гранично зрозумілий: головне – не впасти обличчям у бруд і переконати хоча б себе, що все просто чудово.

Найгірше те, що влада півострова сприймає туристичну тему всерйоз, хоча безпосередньо в курортній галузі республіки зайняті менше 5% кримчан.

Так, раніше за певних обсягів відпочивальників багато підприємців розвивалися завдяки курортним грошам. Але ці кошти ніколи не доходили до держави, а осідали у населення.

Можна подумати, що якщо на півострів приїдуть не 2, а 20 мільйонів відпочивальників, то всі кримчани заживуть дружно і щасливо

А через нескінченні популістські заяви чиновників щодо туристичної сфери виникає відчуття, що саме від цієї галузі залежить добробут республіки. Можна подумати, що якщо на півострів приїдуть не 2, а 20 мільйонів відпочивальників, то всі кримчани заживуть дружно і щасливо.

Але, по-перше, Росія ніколи не зможе згенерувати 20 мільйонів туристів, які захочуть приїхати в республіку (а для решти світу півострів зараз закритий). По-друге, Крим об'єктивно ніколи не зможе ці 20 мільйонів переварити, адже місцева інфраструктура ледве впоралася з 6 мільйонами курортників, які відвідували регіон у ситі українські роки.

А по-третє (і це найголовніше), зростання кількості туристів ніяк не вплине на якість життя місцевих жителів, адже більшість кримчан страждають не від відсутності відпочивальників, а через блокаду, санкції, невизначеність і страх за своє майбутнє.

Але перед цією проблемою республіканська влада безсила, адже для її вирішення їм необхідно самоусунутися.

Так що скільки не кажи «халва», а в роті солодше не стане.

Лев Абалкін, кримський політолог

Думки, висловлені в рубриці «Погляд», передають точку зору самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *