Тетяна Короткевич: суперник або спаринг-партнер Лукашенка?

Тетяна Короткевич: суперник або спаринг-партнер Лукашенка?

  • 12 вересня 2015

Image copyright
Reuters

Тетяна Короткевич – перша в історії жінка-кандидат на посаду президента Білорусі. Незважаючи на присутність двох інших конкурентів, на виборах 11 жовтня, Короткевич фактично буде єдиним суперником Олександра Лукашенка від опозиції.

Втім, успішний збір підписів та отримання реєстрації не принесли молодому політику статусу “єдиного кандидата” від демократичних сил. Вона не дослухалася до закликів знятися і не брати участі в “фарсі”, заявивши, що її усунення лише допоможе Лукашенку.

“Звичайна” людина

“Я демократичний опозиційний кандидат”, – наполягає Короткевич.

38-річна активістка кампанії “Говори правду!” представляє помірковане крило опозиції. Вона стала відомою як громадський діяч після того, як кілька організацій в 2013-14 роках розгорнули збір підписів за “народний референдум” на підтримку демократичних реформ.

Пізніше ця кампанія допомогла їй зібрати необхідні 100 тисяч підписів для висунення в президенти.

Короткевич прагне постати перед виборцем простою людиною, готовою почути кожного білоруса, незалежно від його політичних уподобань.

“Я не особлива, я звичайна”, – сказала вона в

інтерв’ю каналу Belsat TV.

Втім, у неї дві вищі освіти – педагога та психолога. Короткевич заміжня, і у неї є 12-річний син.

Прихильниця мирних змін

Image copyright
Reuters

Image caption

Тетяна Короткевич (в центрі) зібрала необхідні 100 тисяч підписів для висунення в президенти

Мирні зміни є рефреном її енергійної виборчої кампанії, що проводиться в атмосфері загальної апатії.

“У разі бойкоту ми просто не будемо помітні, ми загубимось, – сказала вона в

інтерв’ю Радіо Свобода. – Ми повинні запропонувати нормальний, законний, мирний шлях змін”.

Агітацію пані Короткевич проводить під ліберальними гаслами та опозиційними біло-червоно-білими прапорами.

Свої промови Короткевич вимовляє білоруською мовою, яка вже практично витиснута з державних установ російською.

“Президент Білорусі зобов’язаний говорити білоруською”, – заявляє вона. При цьому вона відкидає “будь-який диктат і насильство в мовній сфері”.

Не менш обережно кандидат висловлюється і на інші потенційно небезпечні теми. Всі такі питання (наприклад, скасування смертної кари або іноземної військової присутності) повинні вирішуватися на референдумі, заявляє Короткевич, хоча особисто вона проти і військових баз, і страт.

Я не буду закликати людей іти на площу, бо ідея протесту сьогодні непопулярна в нашому суспільствіТетяна Короткевич

Тон її висловлювань щодо влади в цілому тяжіє до примирення.

Короткевич критикує політику Лукашенка, але уникає особистих нападок. Тоді як багато опозиціонерів загрожують незмінному лідеру Білорусі Гаагою, Короткевич обіцяє йому спокійне життя після виборів. Судити його може тільки білоруський суд, і тільки якщо будуть законні позови, заявляє вона.

Короткевич не вважає протести після виборів актуальними навіть попри ймовірні фальсифікації, але обіцяє не кинути своїх виборців напризволяще.

“Я не буду закликати людей іти на площу, бо ідея протесту сьогодні непопулярна в нашому суспільстві. Але якщо люди все ж таки вийдуть на площу, то я не залишуся осторонь. Вийду разом з людьми і зроблю все, щоб запобігти можливим провокаціям і спрямувати цей протест в мирне русло”, – заявила вона.

Опозиціонер чи фейк?

Білоруський “офіціоз” вперше виявив “нейтрально-позитивне” ставлення до опозиційного кандидата,

зазначає політичний оглядач Юрій Дракахруст.

В одному з інтерв’ю Лукашенко навіть виокремив її із усіх інших опозиціонерів, зауваживши, що поважає Короткевич за її “ставлення до білоруської мови”.

Мені іноді здається, що Короткевич йде на вибори не для того, щоб повалити Лукашенка, а щоб допомогти йомуВалерій Булгаков, редактор журналу Arche

Глава ЦВК Лідія Єрмошина теж похвалила Короткевич, назвавши її “молодою привабливою жінкою” і “свіжим обличчям” в опозиції. Одного разу вона навіть зробила незграбну спробу

захистити Короткевич від критики: “Мені, чесно кажучи, її шкода. Я сподіваюся, що ця баба встоїть і вони її не зацькують”.

Тим часом, четверо опозиційних політиків – Володимир Некляєв, Анатолій Лебедько, Павло Северинець і нещодавно випущений з в’язниці Микола Статкевич – на спільній конференції вже проголосили вибори сфальсифікованими і застерегли всіх від подальшої участі в кампанії.

Власні соратники Короткевич по коаліції “Народний референдум” піддали сумніву справжність її підписів, а Білоруський Народний Фронт, одна з найстаріших партій Білорусі, оголосила, що більше її не підтримує.

“Мені іноді здається, що Короткевич йде на вибори не для того, щоб повалити Лукашенка, а щоб допомогти йому, в тому числі, домогтися більшої зовнішньої і внутрішньої легітимності порівняно з виборами 2010 року”, –

говорить редактор журналу Arche Валерій Булгаков.

Image copyright
AFP

Image caption

Білоруські опозиціонери Анатолій Лебедько (зліва), Володимир Некляєв (в центрі) та Микола Статкевич

Політолог Павло Усов

пояснив, чому він вважає Короткевич “фейковим кандидатом”. На його думку, тільки наївна людина або лицемір може розраховувати на мирні зміни в Білорусі, де реальний суперник влади повинен бути готовий зректися всього, “навіть самого життя”.

Втім, є голоси і на підтримку Короткевич.

Публіцист Стась Карпов

написав статтю “Чому я буду голосувати за Короткевич”.

“Хто волає: невже ви думаєте, що Таня може перемогти Лукашенка? Мило, я так не думаю, але маю зустрічне запитання: невже ви думаєте, що бойкот може перемогти Лукашенка? Цікаво дізнатися – як?”

Чого очікувати від виборів?

Імовірність зміни влади в Білорусі після цих виборів практично дорівнює нулю, вважають експерти, але Короткевич цілком здатна зайняти на них почесне друге місце.

І критика з боку опозиції може навіть їй у цьому допомогти.

“Створити враження жінки, зацькованої старою гвардією опозиції. Це може додати їй бонусів від незвичного для опозиції електорату”, –

стверджує оглядач Артем Шрайбман.

Юрій Дракахруст

не виключає того, що виборча кампанія Короткевич може означати бажання влади “трохи змінити політичну конфігурацію” в країні – наприклад, допустити обмежене представництво опозиції в парламенті.

Служба моніторингу ВВС

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *