Літак, який обстріляв лікарню у Кундузі, небезпечний через правила використання – експерт

Правила застосування важкого літака вогньової підтримки AC-130, який минулого тижня здійснив обстріл госпіталю організації «Лікарі без кордонів» в Афганістані, відрізняються від правил використання інших бойових літаків збройних сил США. Саме це могло стати причиною трагічних подій у Кундузі. Про це на сторінках американського видання The Daily Beast Дейвід Екс.

Оглядач зауважує, що щодо літака даного типу, який являє собою споряджений просунутими сенсорами, крупнокаліберними гарматами та кулеметами вантажний літак, діють особливі правила бойого застосування.

"З тим, щоб мати змогу вільніше використовувати колосальну вогневу потужність AC-130 військові вимагають меншої прискіпливості щодо визначення та підтвердження цілі перед завданням удару, у порівнянні з обмеженнми, які Мінооборони США накладає на пілотів літаків інших типів", – пише Екс.

За словами оглядача, через ці фактори AC-130 може бути одним із найбільш небезпечних бойових літаків США для тих цивільних, які опинились у зоні бойових дій. Втім саме його було спрямовано до густонаселеного Кундузу, де відбувалась битва з бойовиками Талібану, які у вересні захопили місто.

У понеділок міжнародна організація "Лікарі без кордонів" оприлюднила заяву про те, що уряд США визнав, що удару по лікарні організації у Кундузі було завдано саме збройними силами США. Заява стала реакцією на повідомлення Пентагону про те, що удару по Кундузу було завдано на вимогу афганської сторони.

"Сьогодні уряд США визнав, що саме американцями було завдано удару з повітря по госпіталю у Кундузі, у результаті якого загинуло 22 осіб, лікарів та пацієнтів. Опис нападу постійно змінюється – від "супутніх втрат" до "трагічної випадковості" і ось тепер відповідальність перекладено на уряд Афганістану. Правда у тому, що саме США скинули ці бомби. США вдарили по великому госпіталю наповненому пораненими пацієнтами та співробітниками нашої організації. Військові США лишаються відповідальними за цілі ударів, навіть коли діють у складі коаліції. Не можна виправдати цю жахливу атаку. З огляду на постійні розбіжності в описах подій з боку Афганістану та США – повне, прозоре, незалежне розслідування стає все більш критично важливим", – йдеться у заяві гендиректора "Лікарів без кордонів" Крістофера Стоукса.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *