НАТО засудило порушення Росією турецького авіапростору

НАТО засудило порушення Росією турецького авіапростору

  • 5 жовтня 2015


AFP

НАТО засуджує порушення російськими літаками Су-30 та Су-24 повітряного простору Туреччини

Північноатлантичний альянс рішуче протестує проти порушення повітряного простору Туреччини та засуджує вторгнення Росії в повітряний простір НАТО, йдеться у заяві Ради альянсу.

Засідання Ради НАТО сьогодні скликав Генсек Йенс Столтенберг у відповідь на вторгнення літаків Росії до повітряного простору Туреччини, яка є членом альянсу.

НАТО висловило глибоке занепокоєння російською військовою діяльністю у Сирії та біля неї, особливо атаками авіації на Хаму, Хомс та Ідліб, які спричинили цивільні жертви та “не були націлені на сили ІД”.

Російські військові дії досягли небезпечного рівня з нещодавнім порушенням турецького повітряного простору 3 та 4 жовтня російськими літаками Су-30 та Су-24 в провінції ХатайЗаява Ради НАТО

“Альянс закликає Росію негайно припинити атаки на сирійську опозицію та цивільних й сфокусуватись на боротьбі з ІДІЛ”, – йдеться у заяві.

“Російські військові дії досягли небезпечного рівня з нещодавнім порушенням турецького повітряного простору 3 та 4 жовтня російськими літаками Су-30 та Су-24 в провінції Хатай”, – додали у НАТО.

В альянсі вказують, що літак залетів до повітряного простору Туреччини попри “чіткі, своєчасні та неодноразові попередження влади країни” й покинув простір після підняття у повітря турецьких винищувачів.

Альянс закликав РФ припинити та утримуватись від таких порушень та негайно їх пояснити.

Турецький інцидент

Генсек НАТО Йенс Столтенберг скликав Раду альянсу

Туреччина вимагає у російського посла пояснити, як у повітряний простір країни потрапив російський літак.

Перший інцидент стався ще у суботу 3 жовтня.

На перехоплення російського літака направили два винищувачі F-16 турецьких ВПС.

Ще один інцидент, за даними турецьких військових, стався в неділю, коли два F-16 турецьких ВПС переслідувались невстановленим винищувачем.

У Росії назвали інцидент “навігаційною помилкою”.

Влада Росії буде перевіряти інформацію про порушення російським військовим літаком повітряного простору Туреччини, заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Раніше турецький уряд засудив військове втручання Росії у сирійський конфлікт на боці Башара Асада.

Президент Туреччини Ердоган назвав дії Москви помилкою, яка призведе до подальшої ізоляції Росії.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *