МЗС вимагає від Росії припинити утиски українців

У МЗС України вкрай обурені зростанням утисків прав українців у Росії та черговим  наступом окупаційної влади на права людини в Криму. Відповідна заява опублікована на сайті українського закордонного відомства, передає VIDIA.

«Російська Федерація відверто ігнорує невпинні вимоги світової спільноти припинити системне порушення прав людини в окупованій Автономній Республіці Крим. У своєму прагненні знищити будь-який зв’язок окупованої території з рідною державою Москва продовжує масштабні утиски на півострові. Від цього страждають мільйони громадян України, передусім кримські татари та етнічні українці», — йдеться у заяві.

Останніми жертвами боротьби зі свободою слова та національною ідентичністю українські дипломати називають кримськотатарський телеканал ATR у Сімферополі та його співробітники Лілю Буджурову та Ельзара Іслямова, а також рідних активіста Ленура Іслямова.

«Окреме занепокоєння викликають спроби Кремля відірвати потужну українську діаспору Росії від свого національного коріння. Ліквідація Федеральної національно-культурної автономії українців Росії та Об’єднання українців Росії, відмова у державній реєстрації „Українського Конгресу Росії”, заборона на в’їзд до РФ співголові регіональної громадської організації „Українці Москви” – громадянину України В.Гіржову, тиск на Бібліотеку української літератури свідчать про свідомі зусилля Російської Федерації позбавити власних громадян українського походження права на національно-етнічну ідентичність та культурно-освітній розвиток», – наголошують в МЗС України.

«Вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити таку політику руйнації та у повному обсязі виконувати власні міжнародні зобов’язання як у сфері захисту прав людини, у т.ч. на окупованій нею території, так і у сфері забезпечення культурно-освітніх потреб національних меншин», — йдеться у заяві.

В українському МЗС також закликали міжнародну спільноту «не допустити розвитку подальшої агресії Росії проти України, яка поступово набуває більш загрозливого та антигуманного характеру».

Нагадаємо, раніше співголова регіональної громадської організації «Українці Москви» Віктор Гіржов заявив про тиск на українську діаспору.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *