ООН: 2015 рік може бути найтеплішим

ООН: 2015 рік може бути найтеплішим

  • 25 листопада 2015


WMO

Глобальні середні температури 2015 року ймовірніше будуть найтеплішими в історії спостереження, повідомляє Всесвітня метеорологічна організація (ВМО).

Цьогорічні температури будуть “значно вищими” за будь-який попередній 12-місячний період, показують дані станом на кінець жовтня.

Дослідники також кажуть, що п’ятирічний період з 2011 до 2015 року був найтеплішим з часу спостережень.

Підйом температур, за даними метеорологів, пов’язаний із поєднанням сильного атмосферного явища Ель-Ніньо та глобального потепління, на яке впливають люди.

ВМО заявляє, що за попередньою оцінкою, яку зробили на основі даних січня-жовтня, середня глобальна температура на поверхні в 2015 році становила на 0,73 градусів Цельсія більше за середні показники 1961-1990 років.

Дослідники також виявили, що глобальні температури приблизно на один градус Цельсія вище ніж у період 1880-1899 років.

“Погані новини”

Рекордний п’ятирічний період з 2011 до 2015 років був на 0,57 градусів Цельсія вищим за середній показник в період 1961-1990 роках.

ВМО заявила, що рівень парникових газів в атмосфері досяг нових максимумів.

У північній півкулі навесні 2015 року середня глобальна концентрація СО2 вперше перетнула межу концентрації у 400 частин на млн.

“Стан глобального клімату в 2015 році увійде в історію з ряду причин”, – сказав генеральний секретар ВМО Мішель Жарро.

“2015, ймовірно, буде найспекотнішим роком в історії, з температурою поверхні океану на найвищому рівні від початку вимірювання. Цілком імовірно, що буде перейдено поріг в один градус”, – сказав представник Всесвітньої метеорологічної організації.

“Це все погані новини для планети”, – додав він.

NASA

Потепління відчули на всій планеті

Інші дослідники погоджуються, що останні дані ВМО посилює думку, що викиди двоокису вуглецю, зокрема від спалювання викопного палива, продовжує нагрівати Землю.

“Відбиток потепління планети стає все більш очевидним майже в кожному куточку світу”, – каже кліматолог з університету Редінга Ед Хокінс.

Разом із потеплінням землі, потепліли і океани. Температура у тропічній частині Тихого океану була на один градус Цельсія вище середнього – це пов’язано із сильним Ель-Ніньо.

ВМО заявила, що цей погодний феномен був фактором цьогорічного рекорду. Ель-Ніньо посилився в останні кілька місяців. Це синоптичне явище вважають одним із трьох найсильніших з 1950 року.

Дослідники відзначають, що вплив Ель-Ніньо, як правило, відчувається більше в другому календарному році. Це означає, що його вплив на 2016 рік, ймовірніше всього, буде сильнішим, ніж в 2015 році.

Рекордні температури 2015 року відчули у різних частинах світу.

Китай заявив про найтепліший період із січня по жовтень. Для Африки цей рік був другим найтеплішим упродовж всього спостереження.

Також були надзвичайно гарячі періоди в Європі, Північній Африці, на Близькому Сході і в інших місцях.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *