Вейвей закрив виставку через політику Данії щодо мігрантів

Вейвей закрив виставку через політику Данії щодо мігрантів

  • 27 січня 2016


Ai Weiwei

Ай Вейвей повідомив про рішення закрити виставку в Данії через свою сторінку в Instagram

Китайський художник і громадський діяч Ай Вейвей вирішив закрити виставку в Данії на знак протесту проти планів влади цієї країни конфісковувати цінні речі, що належать шукачам притулку.

У Faurschou Foundation, де проходила виставка, підтвердили інформацію про її закриття.

Напередодні парламент Данії підтримав законопроект, який дозволяє поліції конфіскувати у мігрантів речі, що коштують понад 10 тис. крон (1,34 тис. євро), аби покрити витрати на їх проживання та харчування.

Данські парламентарі також підтримали плани щодо відтермінування возз’єднання родин для шукачів притулку.

Ай Вейвей заявив, що його протест поширюється також і на це рішення.

Виставка була відкрита у Копенгагені від березня 2015 року і мала тривати до квітня 2016.

Власник галереї Єнс Форшо заявив, що цілком підтримує рішення художника і засудив рішення данської влади.

“Це зображує Данію і данців як жахливу країну. Як людині, яка має паспорт Данії і завжди пишалася цим, тепер мені соромно”, – заявив пан Форшо ВВС.

Він також повідомив, що Ай Вейвей подзвонив йому у середу вранці з острова Лесбос і сказав, що був “шокований” новинами з Данії.

“Коли він жив у Китаї, він говорив про цю проблему там. Тепер він живе у Європі і вказує на цю проблему тут. Його голос важить у світі”, – заявив власник галереї.

AFP

Ай Вейвей на березі Лесбоса, куди регулярно прибувають мігранти

Раніше цього місяця Ай Вейвей відкрив студію на грецькому острові, заявивши, що він хоче привернути увагу до прав біженців через мистецтво.

Його студенти, що працюють у цій студії, мають розробити кілька проектів, пов’язаних із темою кризи із мігрантами у Європі.

Закон про вилучення цінних речей мігрантів, ухвалений у Данії, розкритикували в ООН та правозахисники.

Голова регіонального представництва Amnesty International Йон Дальхусен назвав рішення “підлим”.

Плани вилучати цінності, що належать біженцям, одразу стали порівнювати із конфіскацією цінних речей євреїв під час Другої світової війни.

Водночас данський уряд заявив, що речі, які мають емоційну цінність, наприклад, весільні обручки, не вилучатимуться. Крім того, вартість цінних речей, що їх біженці можуть залишити при собі, було збільшено із 3 до 10 тис. крон.

Влада Данії також твердить, що така політика стосовно біженців ставить їх у рівні умови із безробітними данцями, які також мають продавати своє майно, вартість якого перевищує певний рівень, аби претендувати на виплати з безробіття.

Проте критики нового закону зауважують, що більшість данців мають страховку з безробіття, яка рятує їх від необхідності продавати майно.

Передбачається також, що час, який мігранти мають очікувати, перш, ніж подати прохання на приїзд родичів, збільшується з одного до трьох років. Очікується, що це має зменшити кількість нових шукачів притулку.

Крім того, зменшується термін дії тимчасових дозволів на проживання, а умови для отримання постійних дозволів будуть більш жорсткими.

AFP

За 2015 рік Данія надала притулок 21 тисячі біженців

Минулого року Данія надала притулок понад 21 тис шукачів притулку.

Данія не є першою європейською країною, яка вирішила конфіскувати майно біженців.

На початку цього року Швейцарію критикували за вилучення цінних речей від близько 100 мігрантів у 2015 році. За швейцарськими законами шукачі притулку мають передавати владі країни майно, що коштує понад 1 тис. дол.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *