Британія: кур’єра визнали винним у підготовці теракту

У Великій Британії 25-річного водія кур’єрської вантажівки визнали винним у підготовці теракту.

Як встановило слідство, Джунід Хан готувався вбити одного з американських військовослужбовців, що проходять службу на авіабазі Лейкенхіт на сході Англії. За словами кореспондента ВВС Деніела Сенфорда, Хан готувався здійснити напад, схожий на жорстоке вбивство рядового Лі Рігбі у 2013 році.

Будучи кур’єром, Хан щодня їздив маршрутом, що проходить повз авіабазу Лейкенхіт і кілька інших військових баз. За версією слідства, він мав намір інсценувати автокатастрофу біля одного з об’єктів, щоб потім напасти на одного з військовослужбовців із ножем.

За даними поліції, Хан також збирав інформацію про те, як виготовити бомбу.

Хан перебував на обліку в поліції як потенційний екстреміст. З ним кілька разів зв’язувалися представники поліцейської програми Prevent, які працюють із підозрюваними у підтримці тероризму.

Хана і його дядька Шазіба також звинувачують в намірі вступити до екстремістського угрупування “Ісламська держава”. Як встановив суд, в 2015 році він зв’язувався з членом угруповання, британцем Джунайдом Хусейном, що перебуває в Сирії.

Після арешту Хана за підозрою в екстремізмі поліцейські знайшли в його листуванні з Хусейном повідомлення, в яких він описував свої плани.

“Коли я побачив американських солдатів на дорозі, мені здалося, що все зробити буде просто. У мене з собою нічого не було, інакше я б зіткнувся з ними, щоб змусити їх вийти з машини”, – йдеться в одному з повідомлень Хана.

Через кілька днів після цієї розмови Хан почав з’ясовувати в інтернеті, де він міг би купити великий ніж. Після цього його заарештували на робочому місці.

Через місяць його контакт в ІД Джунайда Хуссейна вбив безпілотник. Військові характеризували його як експерта угруповання з “кіберджихаду”.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *