Органами прокуратури перевірено стан додержання вимог законодавства в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України

Органами прокуратури, відповідно до плану першочергових заходів на І квартал поточного року Генеральної прокуратури України, перевірено стан додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України (далі – ДКВС України) при проведенні соціально-виховної роботи із засудженими, підготовки до звільнення, застосуванні заохочувальних норм закону, а також дострокового звільнення від відбування покарань у виді обмеження волі та позбавлення волі.

Безпосередньо працівниками галузевого управління Генеральної прокуратури України такі перевірки здійснені в установах Запорізької, Полтавської та Рівненської областей. Ефективність відомчого контролю з цих питань вивчено в апараті Державної пенітенціарної служби України. Проведена робота засвідчила, що стан соціально-виховної роботи із засудженими в установах виконання покарань не у повному обсязі відповідає вимогам чинного законодавства.

Незважаючи на суттєве зниження чисельності осіб, які тримаються у виправних установах, більш ніж на чверть зросла із розрахунку на 1 тисячу осіб кількість усіх виявлених порушень порядку та умов відбування покарань у виді обмеження волі та позбавлення волі. Особливо негативне становище склалося у виправних установах Дніпропетровської, Івано-Франківської, Київської та Волинської областей, на що неналежним чином відредаговано прокурорами.

Практика застосування заходів дисциплінарного впливу свідчить про відсутність єдиного, сталого підходу у використанні керівництвом установ наданих законом повноважень. В окремих областях допускається надмірне застосування найсуворіших (крайніх) заходів дисциплінарного впливу у виді поміщення осіб до дисциплінарного ізолятора та приміщень камерного типу. Поряд з цим в інших областях, за наявності значної кількості виявлених злісних порушень режиму, такі заходи впливу не застосовуються.

Адміністраціями виправних установ майже у всіх регіонах держави допускаються факти зволікання, тяганини у поновленні засудженими втрачених паспортів, не виконуються у повному обсязі вимоги закону щодо сприяння засудженим в оформленні пенсій. Недостатніми є заходи, спрямовані на створення умов отримання в'язнями правової допомоги, обізнаності у своїх правах та можливостях їх реалізації після звільнення.

Принципову оцінку якості соціально-виховної роботи надано з огляду на подальшу зайнятість звільнених осіб, наявність у них професії або робітничої спеціальності. У середньому по Україні працевлаштовано після звільнення 46,8% звільнених, статус безробітного отримали лише 1 070 осіб, що майже вдвічі менше порівняно із 2014 роком.

Певним чином на ефективність роботи персоналу виправних установ впливає недостатнє нормативне забезпечення зазначеного питання. Залишається не вирішеним питання затвердження розробленого ДКВС України проекту відповідного наказу щодо реалізації програм диференційованого виховного впливу на засуджених. Невжиття заходів до належного нормативного забезпечення діяльності негативно впливає на організацію соціально-виховної роботи із засудженими особами.

Одночасно порушення кримінально-виконавчого законодавства при вирішенні питань щодо застосування до засуджених заохочувальних норм закону подекуди містять корупційну складову. Зокрема, прокуратурою Київської області вже передано до суду обвинувальний акт про вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, за підозрою одного з керівників Бориспільської ВК № 119, який за посередництва іншої особи вимагав та отримав від засудженого 30 тис грн незаконної винагороди за дострокове зняття накладених дисциплінарних стягнень та підготовку матеріалів про задовільну поведінку засудженого з метою позитивного вирішення в суді питання умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Загалом у ході виконання завдання органами прокуратури внесено 165 документів реагування, поновлено права 63 засуджених, розпочато 6 кримінальних проваджень, ужито додаткових організаційно-практичних заходів, спрямованих на покращення прокурорського нагляду щодо проведення соціально-виховної роботи із засудженими та застосування до них заохочувальних норм закону.

Наразі за відповідною вказівкою Генеральної прокуратури України від Голови Державної пенітенціарної служби України очікується невідкладне вжиття заходів до усунення виявлених порушень та посилення відомчого контролю.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *