По блокпосту в Оленівці стріляли зі зброї не менше від 120 мм калібру ‒ ОБСЄ

У «сірій зоні» знов ллється кров. 27 квітня на блокпосту в населеному пункті Оленівка, яке контролює угрупування «ДНР», в результаті розриву снаряда загинули 4 людини, багато хто отримав поранення. Що ж насправді сталося в Оленівці? Як далі буде розвиватися ситуація на лінії зіткнення? Чи реальне введення збройного миротворчого контингенту під егідою ОБСЄ на Донбасі? Відповіді на ці запитання шукали у програмі «Донбас.Реалії» разом із Олександром Гуґом, першим заступником голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні. 

‒ Чи знаєте Ви, хто саме стріляв по Оленівці 27 квітня?

‒ Напередодні, о 10-й ранку патруль спеціальної моніторингової місії прибув на місце інциденту. Там ми побачили дві воронки, три пошкоджені автівки, два тіла, що лежали поруч. Одне з них належало чоловікові. В іншій автівці ми побачили чоловіка із тяжкою травмою голови, який сидів на місці водія. У третьому авто ми побачили мертву жінку, яка сиділа на пасажирському сидінні.

Олександр Гуґ

Наші спостерігача зробили аналіз двох воронок на місці інциденту та ще чотирьох на вулиці Леніна. За отриманими результатами, вогонь вівся із заходу та південного заходу. Стріляли, вірогідніше, із 122 мм зброї. Ми додатково проаналізували три воронки на Московській вулиці. За результатами, вогонь вівся теж із заходу і південного заходу. Калібр зброї ‒ не менше від 120 мм. Також ми поговорили зі співробітниками моргу у Донецьку, які підтвердили, що до них поступили чотири тіла. Поспілкувалися ми і з медиками міського шпиталю. За їхніми словами, вони лікують одного чоловіка із осколковими ранами. Оперативний звіт уже є на нашому офіційному сайті.

‒ Тобто, хто саме стріляв по Оленівському блокпосту Ви наразі сказати не можете?

‒ Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні встановлює факти, після чого висвітлює їх у звітах. У даному випадку, ми перевірили інформацію щодо обстрілу і кількості жертв. Моніторингова місія не спекулює на інциденті і не робить жодних висновків на основі спостережень. Наша інформація є об’єктивною, перевіреною та підтвердженою.

‒ Наскільки реальне введення озброєного контингенту ОБСЄ на територію Донбасу, про що нещодавно сказав президент України Петро Порошенко.

‒ Я не уповноважений коментувати заяву президента. Спеціальна моніторингова місія є неозброєною і цивільною. У нас є мандат, який був схвалений консенсусним рішенням 57 країн-учасниць ОБСЄ. Нещодавно вони продовжили мандат спеціальної місії на території Донбасу до березня 2017 року.

‒ Наскільки безпечно нині на лінії розмежування, зокрема, для працівників місії?

‒ Ситуація із безпекою досить непередбачувана. Були дні, коли ми фіксували небагато порушень режиму припинення вогню. В інші дні їх було більше від тисячі. Велике занепокоєння викликає використання мінометів і артилерійської зброї. Така зброя не повинна там перебувати, вона мусить бути відведена до спеціальних місць відведення важкої артилерії. Ми щоденно оцінюємо питання безпеки стосовно наших спостерігачів, але гарантія їхньої безпеки ‒ відповідальність сторін конфлікту. Наші спостерігачі перебувають у великій зоні ризику, але вони пройшли спеціальні навчання, також вони оснащені спеціальними засобами, аби правильно реагувати на ситуацію. Безпека наших спостерігачів ‒ найбільший наш пріоритет.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *