Співачка, що відкрила український ресторан у Дубаї: про творчість та життя за кордоном
Два роки тому молода українська співачка Sasha Ray, пісні якої відомі вже далеко за межами України – в країнах Європи та Азії, приїхала підкорювати Дубай. Про те, як їй це вдається, Саша розповіла VIDIA. А ще поділилися власними спостереженнями, де легше домогтися успіху – за кордоном чи на Батьківщині.
— Саша, розкажіть, як давно ви проживаєте за межами України?
— Вперше я покинула Україну на тривалий термін шість років тому, коли вступила до міжнародної бізнес-школи на магістратуру. З тих пір я встигла повчитися і отримати досвід в таких країнах як Франція, Швейцарія, Китай, Великобританія, ОАЕ. Увесь цей час я регулярно приїжджаю на Батьківщину і продовжую займатися своїм творчим проектом.
— Зовсім недавно ви відкрили ресторан «Vesna» в Дубаї. Чому вибір припав саме на ОАЕ?
— ОАЕ я вибрала з цілого ряду причин. Однією з головних була та, що з ОАЕ, а зокрема Дубаєм я знайома зі шкільних років, куди регулярно приїжджала на відпочинок. Пізніше, в роки навчання за кордоном, я отримала практику в самому розкішному готелі світу — Burj Al Arab, яка мені дала можливість познайомитися з особливостями цього міста набагато ближче. Крім цього, тут є своєрідний культ їжі і дуже великий туристичний потік, що так само створює хороші передумови саме для ресторанного бізнесу. Ну і не менш важливим фактором було те, що для громадян України у цій країні, на відміну, скажімо, від Європи і Штатів, відносно неважко відкрити свій бізнес.
— Ваш заклад вже користується популярністю у місцевих жителів і туристів, тому що є першим рестораном української кухні в Дубаї. Чи довго визначалися з концепцією ресторану і чому вибір зупинили саме на українській тематиці?
— Концепція вималювалася в моїй голові ще під час перебування в Лондоні, коли я помітила, що в місцевих кафе і ресторанах араби нарівні з нашими співвітчизниками апетитно поїдають борщ і замовляють медовик з собою на рейс в Дубай. Саме тоді мені промайнула думка — а чому б не створити щось подібне в самому Дубаї, адже до тих пір в цьому місті не було жодного гідного закладу зі смачною слов’янської кухнею.
— Скажіть, чи відчуваєте себе в ОАЕ як вдома?
— І так, і ні. З одного боку, я так вже звикла до цього міста і його щоденної метушнні, культурних особливостей, клімату і т. д., що покидаючи Дубай мені вже, начебто, чогось не вистачає. З іншого боку, ти ніколи не відчуєш тут себе як удома — тут всі не місцеві, і більшість приїжджає, аби отримати від цього міста все, що їм потрібно, і поїхати назад. Саме тому коло спілкування нестабільне і постійно змінюється в залежності від сфери твоєї зайнятості. Та й в цілому, мій дім — там де мої рідні і близькі, а оскільки вони не поруч, то і домом я маю право називати тільки рідний Київ.
— Саша, якщо повернутися до моменту вашого переїзду в Дубай, згадайте, з якими труднощами ви стикалися спочатку і як з ними справлялися?
— Труднощів була маса, я б сказала, що вони переслідували мене нон-стоп. Я приїхала сюди без імені і репутації, а контактів, які я отримала під час своєї піврічної практики, було явно недостатньо для такого великого міста. Треба було з нуля шукати контакти, помилятися, натикатися на непорядних людей і т.д. Багато було проблем і з концепцією ресторану, і з пошуком місця, ремонтом, і з підбором шеф-кухаря і персоналу, і з його переведенням у Дубай. Труднощі були буквально на кожному етапі. Спочатку я перебувала в безперервному стресі — інколи навіть руки опускали. Проте, завзятість і чітка мета перед очима давала свої результати, навіть коли ситуація здавалася безвихідною.
— Як ви вважаєте, де легше домогтися успіху – за кордоном або ж на Батьківщині?
— Думаю, що на Батьківщині, звичайно ж, набагато простіше домогтися успіху. Там у тебе вже є напрацьовані зв’язки, тобі знайомий менталітет і у всіх спільна мова — багато ситуацій можуть бути передбачувані. Крім того, ти маєш підтримка близьких і рідних.
— Ви красива, сучасна дівчина, скажіть, яка ваша основна життєва місія?
— Дуже хочу залишити щось суттєве по собі на нашій планеті. Не лише як жінка у вигляді дітей — гідних членів світової спільноти, але внести власний вклад у це світове співтовариство, особливо у сфері популяризації української культури.
— Чи легко поєднувати кар’єру співачки і бізнес-леді?
— Звичайно нелегко, адже будь-яка справа, якщо ставитися до неї серйозно і віддаватися їй повністю вимагає багато часу і енергії. Проте, при великому бажанні час можливо знайти абсолютно для всього. Так, доводиться розставляти пріоритети в плануванні своєї зайнятості, і часто тимчасові терміни розтягуються на набагато довше, ніж хотілося б, але ж в досягненні мети головне не швидкість, а стабільність.
Найближчим часом в реліз вийде довгоочікувана романтична робота у співпраці з Lama і Віталієм Телезиним, яка, впевнена, прийдеться до смаку багатьом напередодні теплого курортного сезону. Крім цього, я готую ще дві аудіороботи, одна з яких англомовна – дуже сучасна і танцювальна.
Марина Марченко, для VIDIA
Фото: Прес-служба Sasha Ray