Візит заступника Генпрокурора Євгенія Єніна до Латвійської Республіки буде присвячений питанню повернення незаконно виведених активів командою В. Януковича

«У відповідності до Конвенції Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи усі активи здобуті злочинним шляхом, які арештовані на території тої чи іншої держави – члена Конвенції, підлягають обов’язковому поверненню до країни походження цих коштів», – повідомив Заступник Генерального прокурора Євгеній Єнін, коментуючи інформацію, поширену у ЗМІ щодо арешту судами Латвійської Республіки 50 млн євро, які начебто належать екс- Першому віце-Прем'єр-міністру України С. Арбузову.

Євгеній Єнін наголосив, що зазначене питання вирішуватиметься в рамках міжурядового переговорного процесу. «Саме цьому питанню буде присвячено мій візит до Латвійської Республіки, який розпочнеться найближчими днями»,- підкреслив він.

Також заступник Генпрокурора зазначив, що порушені в публікаціях засобів масової інформації питання щодо наявності окремих складнощів в роботі взаємодії між українськими правоохоронними органами та органами правопорядку Латвійської Республіки дійсно мають місце. «Певні непорозуміння з латвійською стороною, які на сьогоднішній день ми маємо, стали результатами, як мінімум, формального підходу до роботи у попередній період. Це вже далеко не перший недолік, який нами виявляється, але ми досить системно йдемо до виправлення ситуації та покращення взаємодії з нашими колегами», – пояснив Євгеній Єнін.

«Наразі нам належить подолати цю стіну непорозуміння і об’єднати зусилля для боротьби з транскордонними злочинами. Крім того, нам би був вкрай цікавий латвійський досвід, який має у своєму законодавстві норму так званої спеціальної конфіскації, яка дозволяє в досудовому порядку здійснювати арешт коштів та інших активів у разі, якщо завершення досудового розслідування займає надто тривалий час або потребує значних видатків з бюджету», – наголосив заступник Генерального прокурора, та додав, що зазначений досвід може бути корисним і в умовах українських реалій, оскільки ті ж самі 1,5 млрд дол заарештовані на рахунках в українських банках, які начебто належать команді С. Арбузова.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *