Викриття корупційних злочинів, притягнення винуватих осіб до відповідальності – один із пріоритетів у роботі органів прокуратури

Упродовж 9 місяців 2016 року органами прокуратури здійснювалося досудове розслідування у 879 кримінальних провадженнях про корупційні злочини. До суду направлено 688 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях цієї категорії.

Наприклад, Генеральною прокуратурою України завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) КК України стосовно директора державного підприємства «Харківцукорзбут», який у змові з керівництвом публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» та службовими особами Міністерства аграрної політики України заволодів коштами публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» у сумі 521,4 млн грн.

У ІІІ кварталі 2016 року слідчими підрозділами Генеральної прокуратури України направлено до суду обвинувальні акти у кримінальних провадженнях про актуальні корупційні злочини:

– 11.08.2016 стосовно начальника управління, ревізора-інспектора відділу Державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, а також начальника відділу Державної податкової інспекції у Солом’янському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві за ч. 3 ст. 368 КК України, які вимагали та отримали неправомірну вигоду в сумі майже 3,6 млн грн від директора підприємства за сприяння у бюджетному відшкодуванні податку на додану вартість;

– 30.09.2016 стосовно першого заступника Голови Державної служби України з питань праці за ч. 4 ст. 368 КК України, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 200 тис грн від керівника суб’єкта господарювання за створення безперешкодних умов для здійснення господарської діяльності та непроведення передбачених законом перевірок;

– 30.09.2016 стосовно керуючого філії акціонерного товариства «Укрексімбанк» в місті Полтаві та головного юрисконсульта юридичної служби філії публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» у місті Полтаві за ч. 4 ст.368 КК України, які вимагали та одержали від директора одного з підприємств неправомірну вигоду у сумі 1,8 млн грн (73 тис доларів США) за продаж виробничих потужностей бавовно-прядильної фабрики, яка перебуває у заставі банку;

– 15.07.2016 стосовно колишнього начальника відділу Головного управління Міндоходів в місті Севастополі за ч. 5 ст. 368 КК України, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 1,6 млн грн за ненакладення арешту на нежитлові приміщення та непритягнення особи до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків;

– 30.07.2016 та 21.09.2016 за ч. 3 ст. 410 КК України стосовно начальника сховища речового складу відділу Національної гвардії України, а також за ч. 3 ст. 410, ч. 2 ст. 307 КК України стосовно начальника речового складу того ж відділу, які здійснили привласнення та збут військового майна, яке перебувало у їх віданні, заподіявши збитки на загальну суму майже 2 млн грн.

Триває досудове розслідування актуальних корупційних злочинів.

Зокрема, припинена діяльність злочинної організації, утвореної з метою незаконного видобутку бурштину-сирцю на території Рівненської області, одержання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах за невжиття заходів реагування до фізичних осіб.

Слідчим управлінням Головної військової прокуратури 05.07.2016 повідомлено про підозру у вчиненні низки корупційних злочинів заступнику прокурора Рівненської області, працівнику Управління Служби безпеки України в Рівненській області, колишнім працівникам Дубровицького районного відділу Національної поліції України в Рівненській області, якими організовано незаконний видобуток бурштину на території області, а також 13 фізичним особам за ч. 3 ст. 240 КК України, які підозрюються у безпосередньому незаконному видобутку бурштину. Крім того, 12.09.2016 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 365, ч. 4 ст. 368 КК України, керівнику Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області. Зазначені особи перебувають під вартою.

Крім того, слідчими цього управління завершено розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього керівництва Департаменту державних закупівель Міністерства оборони України у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 425, ч. 2 ст. 367 КК України, які полягали у незаконному врахуванні податку на додану вартість в ціні товару в договорах на поставку бронежилетів з комерційною структурою, внаслідок чого державі завдано збитків на суму понад 30 млн грн.

Слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем керівництвом Держагентства лісових ресурсів України при експорті деревини, а також легалізації грошових коштів на загальну суму 141 млн грн, одержаних як неправомірну вигоду від іноземних компаній-імпортерів деревини. Трьом особам, у тому числі Голові Агентства, повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 368 КК України.

Слідчими Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України 29.07.2016 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, Свидівоцькому сільському голові Черкаської області, який вимагав та отримав неправомірну вигоду у сумі 184 тис доларів США за позитивне вирішення питання щодо надання у власність та користування земельних ділянок загальною площею 6,5 га.

Вживаються заходи щодо притягнення до кримінальної відповідальності за корупційні злочини колишніх високопосадовців.

Так, слідчим управлінням Головної військової прокуратури 19.08.2016 повідомлено про підозру у вчиненні низки корупційних злочинів колишньому Міністру доходів і зборів України О. Клименку, який у змові з іншими колишніми посадовими особами Міністерства доходів і зборів України та органів державної податкової служби України утворив злочинну організацію з метою заволодіння коштами Державного бюджету України в розмірі понад 3 млрд грн шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість на рахунки фіктивних та підконтрольних злочинній організації суб’єктів господарської діяльності.

У вчиненні злочинів 16.08.2016 повідомлено також про підозру іншим членам злочинної організації – колишньому керівнику Державної податкової служби в місті Києві та ще 11 екс-посадовцям регіональних органів Державної податкової служби України.

Також, у межах цього кримінального провадження 13.07.2016 повідомлено про підозру у вчиненні низки корупційних злочинів колишнім заступнику Голови та директору одного з департаментів Національного банку України, які, діючи у складі злочинної організації спільно з С. Курченком та іншими особами, незаконно заволоділи коштами Національного банку України на загальну суму 787,4 млн грн.

Цим же підрозділом 26.09.2016 закінчено спеціальне досудове розслідування за підозрою колишнього Міністра оборони України М. Єжеля у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, діями якого заподіяно збитки державі на суму понад 42 млн грн.

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України також завершено розслідування та виконуються вимоги ст. 290 КПК України у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України стосовно колишніх Міністра юстиції України О. Лавриновича, заступника Міністра юстиції України та директора Департаменту цього Міністерства у вчиненні розтрати коштів Державного бюджету України на суму 8,6 млн грн (1,1 млн доларів США) шляхом безпідставної закупівлі Міністерством юстиції України послуг юридичної фірми.

Слідчими органів прокуратури здійснюється досудове розслідування у 7 кримінальних провадженнях щодо суддів, чотирьом з яких повідомлено про підозру у вчиненні корупційних злочинів.

Зокрема, Генеральною прокуратурою України 21.09.2016 повідомлено про підозру члену Вищої ради юстиції у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 та ч. 4 ст. 190 КК України, який вимагав 500 тис доларів США за вплив на судове рішення.

Також, Генеральною прокуратурою України 27.07.2016 вручено повідомлення про підозру судді Вищого господарського суду України, який підозрюється у вчиненні закінченого замаху на заволодіння чужим майном (шахрайство) в особливо великих розмірах.

Вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності працівників прокуратури за корупційні правопорушення.

Зокрема, 25.07.2016 до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно заступника прокурора міста Києва у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, який отримав від громадянина неправомірну вигоду у сумі 150 тис доларів США за непритягнення його до кримінальної відповідальності та зняття заходів забезпечення кримінального провадження.

Регіональними прокурорами також вжито заходів щодо викриття фактів корупції та притягнення винуватих осіб до встановленої законом відповідальності.

Зокрема, слідчим відділом прокуратури Дніпропетровської області 26.09.2016 скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364 КК України стосовно заступника голови Дніпропетровської обласної ради, який в інтересах товариства уклав договір оренди цілісного майнового комплексу будівель, згідно з яким застосовано занижену вдвічі орендну ставку вартості майна, чим заподіяна шкода інтересам держави у сумі понад 3 млн грн.

Слідчим відділом прокуратури міста Києва 08.07.2016 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, заступнику Міністра охорони здоров’я України та директору урологічного центру Олександрійської клінічної лікарні міста за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України, які організували злочинну схему вимагання від пацієнтів грошових коштів за проведення хірургічних операцій, обстежень, консультацій тощо.

Військовою прокуратурою Південного регіону України 22.08.2016 направлено на розгляд суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 та ч. 4 ст. 368 КК України стосовно першого заступника голови Миколаївської обласної державної адміністрації, його радника та першого заступника голови Єланецької райдержадміністрації, які вимагали та одержали від громадян неправомірну вигоду – 90 тис доларів США, за сприяння комерційній структурі в одержанні дозвільних документів на користування надрами на Новомиколаївському родовищі пиляних вапняків.

Упродовж 9 місяців 2016 року у кримінальних провадженнях (справах), які розслідувались слідчими органів прокуратури, засуджено 60 осіб.

Наприклад, вироком Заводського районного суду міста Миколаєва від 10.06.2016 за ч. 3 ст. 368 КК України засуджено колишнього прокурора прокуратури цього ж району М. Степового, який вимагав та у вересні 2015 року одержав від підозрюваного у кримінальному провадженні неправомірну вигоду в сумі 10 тис грн. М. Степового визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 3 роки та конфіскацією ½ частини майна.

Вживалися заходи щодо відшкодування збитків, завданих корупційними злочинами, та конфіскації майна.

У провадженнях про корупційні злочини, які розслідуються слідчими органів прокуратури, встановлено збитків на суму 620 млн грн. У ході розслідування відшкодовано більше ніж 117 млн грн, накладено арешт на майно підозрюваних вартістю близько 99 млн грн та вилучено майна, готівки, цінних паперів, іноземної валюти на суму 12,6 млн грн. Заявлено позовів у закінчених кримінальних провадженнях про корупційні злочини на загальну суму 47,5 млн грн.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *