«Україна боролося і буде боротися за кожного свого громадянина», – Ірина Геращенко

Під час візиту до Донецької області перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та міністр України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш розповіли про хід визволення українських полонених. За їх словами, хід переговорів блокується зі сторони бойовиків.

Ірина Геращенко заявила, що обмін полоненими терористи та Росія використовують як інструмент тиску на Україну для визволення злочинців, при цьому відмовляються йти на компроміси та обмінювати людей, які не мають відношення до збройного конфлікту. Так, за словами Ірини Геращенко, представники ОРДО не виконали обіцянку звільнити сімох неповнолітніх, яких російська сторона звинувачує у проведенні диверсій на непідконтрольній території.

Також вона зазначила, що бойовики перестали допускати міжнародні організації до спільного пошуку загиблих та зниклих безвісти, не дозволяють відвідувати місця утримання в’язнів та полонених. Окрім цього, самі представники окупованих територій постійно надають різні списки полонених з обох сторін. Наразі встановити хто саме з українських захисників знаходиться у полоні – дуже важко.

«Ми точно знаємо про місцезнаходження близько 60 чоловік, СБУ говорить про кількість у 119. Проте віднайти усіх доволі складно. Україна боролася і боротиметься за кожного свого громадянина, для нас важливо знайти та звільнити усіх», – заявила Ірина Геращенко.

У свою чергу, Вадим Черниш зауважив, що міжнародні організації провели величезну роботу зі звільнення полонених. Міжнародний комітет Червоного Хреста та «Лікарі без кордонів» мали доступ до заручників, тому інформація про їх стан та місцезнаходження малими дозами потрапляли до України. Зараз бойовики значно обмежують їх діяльність, тому що бояться, що інформація про полонених буде розповсюджена.

Обидва політики зауважили, що Росія та представники окупованих територій використовують громадян України не лише для звільнення злочинців, а і як інструмент політичного тиску під час переговорів у Мінську.

Окрім цього, Ірина Геращенко у Краматорську виконала почесну місію – вручила відзнаки та грамоти Верховної Ради освітянам та гірникам Донеччини. Також голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський нагородив чотирьох шахтарів шахти «Центральна» (м.Торецьк) грамотами ОДА.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *