Генеральною прокуратурою забезпечується участь у розгляді адміністративних справ пов’язаних з корупцією

Через вимогу закону щодо обов’язкової участі прокурора у розгляді адміністративних справ, пов’язаних з корупцією, Генеральною прокуратурою України забезпечено участь у судовому розгляді апеляційним судом м. Києва скарги захисника Задоєнка О.В. на постанову Солом'янського районного суду м. Києва від 20.10.2016 про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, визначеними ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон), заступника начальника відділу забезпечення роботи директора Національного антикорупційного бюро України.

Апеляційним судом м. Києва вищезазначену постанову суду першої інстанції скасовано у зв’язку із – цитата: «відсутністю у національному законодавстві визначення поняття «викладацька діяльність», а так само офіційного тлумачення вказаного поняття Конституційним Судом України, який наділений відповідними повноваженнями, суд апеляційної інстанції вважає недопустимим покладати в основу доведеності винуватості особи та оцінки її дій докази, які ґрунтуються на неофіційному тлумаченні закону, тобто припущення, і несправедливо обмежують права і свободи людини».

Водночас аналіз державної статистичної звітності 1-КОР та Єдиного реєстру судових рішень за період дії Закону вказує на наявність судових рішень щодо визнання осіб винуватими за порушення обмежень щодо зайняття іншою оплачуваною діяльністю за подібних обставин.

Постає питання до законодавців з приводу допущення правової невизначеності застосованих у Законі термінів щодо визначення дозволених видів діяльності, на які не розповсюджується заборона.

Генеральною прокуратурою України опрацьовується надісланий Міністерством юстиції України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» .

За результатами Генеральною прокуратурою України пропонується приведення у відповідність із офіційним тлумаченням визначення видів діяльності, дозволених особам, уповноваженим на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, зазначених у ст. 25 Закону, що у подальшому унеможливить випадки уникнення відповідальності за порушення встановлених норм через недосконалість законодавства.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *