У Генеральній прокуратурі України відбулась міжвідомча нарада керівників правоохоронних та державних органів України щодо стану запобігання і протидії торгівлі людьми (ФОТО, ВІДЕО)

У п’ятницю, 24 лютого 2017 року, в Генеральній прокуратурі України відбулась міжвідомча нарада керівників правоохоронних та державних органів України за головуванням Генерального прокурора Юрія Луценка щодо стану запобігання і протидії торгівлі людьми.

На заході були присутні перший заступник Голови Служби безпеки України – начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України Павло Демчина, Голова Національної поліції України Сергій Князєв, Голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, заступник Міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції Анастасія Дєєва, другий секретар-консул з політичних питань Посольства США Муррі Марк, Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Профазі Манфред, начальник Робочого апарату Укрбюро Інтерполу Національної поліції України Василь Неволя, тимчасово виконуючий обов'язки Голови Державної міграційної служби України Тетяна Нікітіна, керівник програми «Людська безпека» Координатора проектів ОБСЄ в Україні Тетяна Руденко, Координатор проекту «Глобальна програма УНЗ ООН з протидії торгівлі людьми та незаконній міграції» (GLО.АСТ) в Україні Ростислав Гаврилов, президент громадської організації «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко, заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович та інші представники правоохоронних та державних органів.

Відкривши захід, Генеральний прокурор наголосив, що протидія торгівлі людьми на національному рівні – це комплексна проблема, вирішення якої потребує тісної співпраці не лише правоохоронних органів, а й представників органів та організацій, які взяли участь у міжвідомчій нараді. Він зупинився на найбільш проблемних питаннях.

Юрій Луценко повідомив, що з боку Генеральної прокуратури України вже упродовж цього місяця вжито низку організаційно-практичних заходів з метою підвищення ефективності роботи правоохоронців з протидії торгівлі людьми.

«Керівництвом Генеральної прокуратури України з метою вирішення наявних проблем та прорахунків з боку правоохоронних органів проведено низку зустрічей з представниками Міжнародної організації міграції, ОБСЄ, а також Вінницькою громадською організацією «Джерело надії» за участю осіб, яким вже надано статус жертви торгівлі людьми», – повідомив Юрій Луценко та додав, що на цих зустрічах гостро постало питання недовіри як до працівників поліції, так і до правоохоронної та судової системи в цілому.

«З метою спрощення доступу громадян для повідомлення про вчинення таких злочинів за моєю вказівкою в Генеральній прокуратурі та прокуратурах регіонів вже створено та діють спеціальні «гарячі лінії» для оперативного отримання цієї інформації», – поінформував Генеральний прокурор.

Також Юрій Луценко зосередив увагу на поширеності жертв торгівлі людьми серед осіб, які користувалися послугами суб'єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. «Враховуючи пропозиції міжнародних організацій, представники яких присутні на нараді, мною сьогодні підписано лист Прем'єр – міністру України Володимиру Гройсману з пропозицією розглянути можливість уповноваження контролюючих органів на перевірку суб'єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, і туристичних агентств щодо відповідності їх діяльності чинному законодавству та отриманим ліцензіям», – повідомив Генеральний прокурор.

На нараді були заслухані інформації всіх присутніх щодо зазначеного питання. Так, було відмічено, що захисту правоохоронних органів, насамперед потребують особливо вразливі верстви населення, які можуть стати потенційними жертвами торгівлі людьми, зокрема: вихованці інтернатів, дитячих будинків, діти з неблагополучних сімей тощо.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернула увагу на показові справи, у яких діти стали жертвами торгівлі людьми.

«Ці справи виникають з тими дітьми, які знаходяться під опікою держави, позбавлені батьківського піклування і відповідно знаходяться в інтернатних закладах», – зазначила вона та додала, що одне з таких проваджень розслідується з 2013 року, проте станом на початок 2017 року нікому не було повідомлено про підозру.

«Ідентифікація і розслідування злочинів, особливо пов’язаних із дітьми, трудовою експлуатацією і експлуатацією всередині країни, може і має бути вищим», – зазначив Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Профазі Манфред. «Також ми схвильовані щодо підвищення вразливості населення, постраждалого від конфлікту, особливо щодо осіб, які були змушені залишити свої домівки внаслідок конфлікту на сході країни», – додав він.

«Керівництво Національної поліції повною мірою розуміє небезпеку для нашого суспільства злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. Результати діяльності правоохоронних органів свідчать про необхідність докорінної зміни підходів до цього правопорушення», – зазначив Голова Національної поліції України Сергій Князєв.

Генеральний прокурор, у свою чергу, акцентував увагу на тому, що робота Нацполіції, на його думку, має бути зосереджена на співпраці з громадськими організаціями та міжнародними інституціями «Інтерпол», «Європол» щодо виявлення транснаціональних організацій, які з території нашої держави здійснюють торгівлю людьми на міжнародному рівні з метою незаконної трансплантації органів, сурогатного материнства, жебрацтва, трудової та сексуальної експлуатації тощо.

Обговоривши стан протидії злочинам, пов'язаним з торгівлею людьми, міжвідомча нарада зазначила, що організація та здійснення цієї діяльності потребує подальшого удосконалення. Так потребує покращення скоординованість дій правоохоронних органів з метою виявлення, запобігання, припинення і розкриття вказаних кримінальних правопорушень, а також співпраця з компетентними органами іноземних держав та неурядовими організаціями.

Завершуючи, Юрій Луценко запропонував по закінченню першого півріччя 2017 року знову зібрати нараду та підбити перші підсумки. «Ми дійсно мусимо відновити активну роботу на цьому напрямку», – констатував Генеральний прокурор.

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *