За дорученням Юрія Гарбуза розроблено проект Регіональної цільової …

За дорученням Юрія Гарбуза розроблено проект Регіональної цільової програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань у Луганській області на 2017-2019 роки.

Цю програму на засіданні колегії обласної державної адміністрації представила т.в.о. директора, заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Ольга Рибалка. Програма фінансуватиметься з обласного, міських та районних бюджетів. Загальний прогнозований обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить 53726,25 тис. грн, а саме: 31172,50 тис. грн з обласного бюджету, 14893,0 тис. грн – з районних та міських бюджетів, 1666,648 тис. грн – з коштів інших джерел.
За результатами моніторингу Луганщина за останні роки є областю з високим рівнем сердцево-судинних захворювань. По статистичним даним по Луганській області, підконтрольній владі України, хвороби серцево-судинної системи у 2014 році склали 420072 випадків (з них 162571 – ішемічна хвороба серця, 4708 – дитяча захворюваність) у 2015 році склали 432213 осіб (з них 169493 – ішемічна хвороба серця, 4531 – дитяча захворюваність), у 2016 році склали 440236 осіб (з них 171319 – ішемічна хвороба серця, 4207 – дитяча захворюваність).
Смертність від захворювань серцево-судинної системи в Україні сягає до 66 % у загальній структурі причин смертності, в Луганській області в 2015 році згідно статистичних даних смертність від захворювань серцево-судинної системи сягнула 80 %.
Приведення статистичних даних за попередні роки є некоректним у зв’язку зі змінами пов’язаними із проведенням на території області антитерористичної операції. Саме зараз проблема може стати ще гострішою, бо одним із найнебезпечніших наслідків нинішньої ситуації саме в Луганській області є психологічний стан населення та вірогідний стрибок захворювань, у першу чергу, серцево-судинної системи. Впровадження в області якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної допомоги є питанням національної значущості.
Тому, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, у зв’язку з складною ситуацією поширення серед населення кардіологічних захворювань, дав доручення розробити і Регіональну цільову програму запобігання та лікування серцево-судинних захворювань у Луганській області на 2017-2019 роки.
Метою програми є профілактика та зниження рівня захворюваності на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби, інвалідності та смертності від їх ускладнень, а також збільшення тривалості і підвищення якості життя населення.
Головною перевагою цього варіанту є дотримання принципу субсидіарності, відповідно до якого проблеми мають вирішуватися на найнижчому рівні, де їх розв’язання можливе та ефективне.
В 2017 році передбачається, що за рахунок коштів обласного бюджету буде закуплено послуги з діагностики коронарографії у хворих на гострий коронарний синдром та лікування (стентування судин серця у хворих на гострий коронарний синдром).
В 2018-2019 роках заплановано покращити матеріально-технічну базу медичних закладів всіх рівнів допомоги, провести капітальний ремонт будівель Луганського обласного кардіологічного диспансеру, відділень Міловського та Новопсковського РТМО.
В 2019 році планується доукомплектувати лікувально-профілактичні заклади медичним та технологічним обладнанням.
Основні завдання програми – покращення матеріально-технічної бази медичних закладів, удосконалення діагностики серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань та високоспеціалізованої допомоги хворим, надання планової та екстреної високоспеціалізованої медичної допомоги хворим на ССЗ, покращання кадрового забезпечення медичних установ.
Доповідач зазначила, що розробленому проекту програми передбачає отримати наступні результативні показники у 2019 році: зниження смертності від серцево-судинних захворювань з 4,2 %, зниження випадків гострих серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань на 15 %, зниження рівня госпіталізації пацієнтів з хронічними серцево-судинними захворюваннями на 2,5 %, підвищення рівня раннього виявлення та лікування хворих з дисліпідеміями та охоплення лікуванням на 15 %, підвищення рівня раннього виявлення та обліку пацієнтів з артеріальною гіпертензією на 30 % та зменшення рівня первинної інвалідності на 20 %.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *