Історія Дмитра. Не довіряй хибним обіцянкам!

Історія Дмитра. Не довіряй хибним обіцянкам!

«Легальна робота в Польщі. Можна без знання мови і досвіду роботи. Заробітна плата до 10 000 гривень на тиждень», «Робота для дівчат!
Працевлаштування у сфері сервісу! Досвід роботи не обов’язковий. Заробітна плата від 50 000 гривень на місяць». Чи помічали ви такі оголошення?

Напевно. Вони є в міському транспорті, на вулицях, у газетах. Що ж ховається за цими привабливими пропозиціями про працевлаштування? Торговці людьми не люблять відкритих оголошень про себе. Ми не побачимо об’яв «Продаємо жінок у сексуальне рабство», «На роботі ми примушуємо працювати за воду та їжу», але побачимо багато запрошень на гарну, вигідну роботу без спеціальних навичок, тому що мотиви злочинців приховані.

Дмитро з Харківської області проживав з мамою та бабусею. Матеріальне становище родини було не дуже добрим. Хлопець мав середньо-спеціальну та вищу освіту, мав досвід роботи на заводі. Але заробляв дуже мало, що не дозволяло йому створити власну сім’ю та забезпечити необхідним маму й бабусю.
Після довгих пошуків хлопець з товаришем натрапив у місті на оголошення про гарно оплачувану роботу за кордоном, як потім з’ясувалося у Литві.

Хлопці за вказаними контактами зв’язалися з роботодавцем. Це була жінка, яка розмовляла з акцентом, вона запросила на співбесіду. Йшлося про високооплачувану роботу (1100 доларів США на місяць), гарні умови для проживання, зайнятість у будівельній галузі.
Ця робота підійшла хлопцям, і вони погодились. До місця призначення Дмитра транспортували автобусом. Разом із ним було близько 9 хлопців, яких також завербували. На кордоні в них забрали паспорти (нібито для того, щоб показати прикордонникам), та назад не віддали – спочатку обіцяли повернути паспорти коли приїдуть, потім – після офіційного працевлаштування.

На місці призначення виявилося, що будівництво відбувається на великій території, яка огороджена, добре охороняється. Чоловік працював надмірну кількість годин за їжу та цигарки. Під час трудової експлуатації для контролю за чоловіком застосовувалося психологічне насильство, погрози.

Постійно давалися обіцянки, які не виконувалися, за огороджену територію не випускали. Від телефонів не було жодної користі через відсутній зв’язок. Подібна ситуація тривала майже 3 місяці. Наприкінці роботи хлопцю та його товаришу дали по 200 доларів, яких не вистачало навіть на квитки додому. Тому їм довелося купувати квитки до Польщі і там зв’язуватися з родичами, щоб ті допомогли дістатися додому. Чоловікам найчастіше пропонують роботу на будівництвах, у сільському господарстві, дівчатам – посади адміністраторів, прибиральниць, доглядальниць та ін.

Вербування в мережі для торгівлі людьми відбувається найрізноманітнішими шляхами – через засоби масової інформації, Інтернет, шлюбні агенції, програми з обміну молоді, агентства, що пропонують роботу моделям, і навіть через особисті контакти (друзі, знайомі, родичі).
Але найчастіше вербування здійснюється через оголошення, які пропонують можливість вчитися і працювати. Їх розміщують у газетах, тому що це найпростіша форма заманювання, що має найтривалішу дію. То як можна відрізнити потенційно небезпечні оголошення про роботу або
навчання? Це легко зробити, якщо бути уважним і звертати увагу на кілька моментів, які ми розглянемо нижче.Отже, які можуть бути загальні риси у сумнівних оголошень?
• Пропонується послуга швидкого виконання («швидко знаходимо роботу у…», «терміново шукаємо дівчат для…» і т. п.);
• Звертається увага на надійність. Зазвичай тільки пишуть, що все
легально, надійно, але більше інформації про це не надається («пропонуємо легальну роботу…», «надійне агентство організовує…», «гарантуємо роботу…» та ін.);
• Зберігається анонімність. Зазвичай публікується мобільний телефон, іноді вказують, що дзвінки не приймають, а лише повідомлення і тільки в
конкретний час. Електронну пошту часто створюють на безкоштовних сайтах (hotmail.соm, уаhoo.соm, gmail.соm). Для відсилання анкет або плати за послуги вказують абонентський ящик, а не конкретну адресу;
• Заманюють великою заробітною платою. Коли оголошують, що є можливість заробити більше грошей, ніж в країні походження, це підвищує ймовірність того, що тут може бути прихована небезпека;
• На всі запитання відповідають «так». Під час телефонної розмови погоджуються «знайти нічліг», «дозволити заплатити після отримання заробітної плати», кажуть, що «проблем зазвичай не виникає», «ми працюємо багато років»;
• Невеликі вимоги до освіти та професійних навичок. Такі фрази, як «освіта необов’язкова», «навчання на місці», «робота, яку легко освоїти», також повинні викликати підозри: чи не намагається людина, яка пропонує цю роботу, будь-якими способами заманити потенційних жертв?
• Зустрічі призначаються на вулиці. У телефонній розмові той, хто дав оголошення, часто вибирає для зустрічі публічні місця: бари, кафе, вулицю
тощо. Або пропонує зустрітися у «штучних» офісах – орендованих квартирах;
• Не потрібні навички володіння іноземною мовою. Якщо людина відправляється в іншу країну на роботу, не знаючи іноземної мови, вона
автоматично стає залежною від когось, наприклад від того, хто буде йому перекладати.Не довіряйте сумнівним оголошенням! Будьте уважні, бережіть себе і своїх близьких! Із будь-яких питань звертайтесь до «Карітас Харків». Центр протидії торгівлі людьми – 050-30-00-449, 067-56-77-367.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *