Службі безпеки України – 25 років!

Шановні друзі! Вітаємо зі святом!

Безумовно, настрій не зовсім святковий. Нажаль, маємо визнати, що Служба безпеки України, разом з іншими державними інституціями України, не змогла повною мірою виконати головне завдання, – захистити державний суверенітет та територіальну цілісність України.

Це потрібно визнати. Потрібно критично оцінити нашу 25 – річну історію. Потрібні реформи. Однак, реформи потрібні не заради реформ. Потрібні реформи, які дозволять вирішити два головних завдання:

  • Забезпечити незалежність Служби безпеки України від політики та політиків.
  • Створити нову організаційну структуру Служби спрямовану на досягнення визначеного, соціально значущого результату.
  • Вказані завдання повністю пов’язані між собою. Тільки чітке розуміння соціально значущого результату діяльності СБ України може запобігти суб’єктивному втручанню політиканів в діяльність спецслужби.

    Яким має бути цей соціально значущий результат? Питання відкрите. Але вже сьогодні можна сформулювати головні вимоги, яким він має відповідати:

    – реально вимірювати ефективність діяльності СБ України;

    – кількісно відображати ефективність діяльності СБ України числом чи сукупністю чисел;

    – охоплювати найбільшу кількість результатів діяльності СБ України;

    – відрізнятися простотою, але враховувати всю повноту результатів та витрат, пов’язаних із функціонуванням СБ України.

    Тому, якщо ми хочемо створити незалежну, спрямовану на досягнення конкретного результату спецслужбу, ми маємо відповісти на ключове питання про соціально значущий результат, або про життєво важливі  національні цінності, які має захищати національна спецслужба. Головне, – вказані результати чи цінності повинні відповідати наведеним вимогам.

    Інакше реформа спецслужби знову зведеться до суб’єктивізму та захисту відомчих, а не національних цінностей. Ми знову потрапимо у добре відоме нам коло, – вимоги Європейських партнерів, слідство, захист економіки, боротьба з організованою злочинністю, демілітаризація і так далі.

    Все це вже було і, як свідчить наш гіркий досвід, все це вторинне.

    Стратегічне ж питання у тому, які національні цінності має захищати спецслужба України? Від відповіді на це питання залежить і те, якою саме має бути Служба безпеки України та якою мірою можна визначити рівень її ефективності.

    Шукаємо відповідь.

    Ще раз зі святом шановні друзі! Бажаємо Вам міцного здоров’я та миру!

     

    Команда офіцерів

    Інформаційно-аналітичного центру національної безпеки України

     

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *