Заступник Генерального прокурора України взяла участь у міжнародній конференції “Право на свободу та особисту недоторканність в Україні: перехід до верховенства права”

В п'ятницю, 24 березня 2017 року, заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська взяла участь у міжнародній конференції "Право на свободу та особисту недоторканність в Україні: перехід до верховенства права", яка відбулась у Верховному Суді України. Також у заході взяли участь судді Європейського суду з прав людини, Верховного суду України, вищих спеціалізованих судів, представники Вищої ради правосуддя та інші.

Відкрив конференцію Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. Метою заходу було обговорення проблемних питань застосування норм вітчизняного кримінального процесуального права, відповідно до положень ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, практики Європейського суду з прав людини та рішень Конституційного суду.

Анжела Стрижевська виступила із доповіддю щодо проблемних питань реалізації прокурором процесуальних повноважень під час затримання особи, обрання запобіжних заходів у виді домашнього арешту та тримання під вартою, їх зміни, продовження та заміни на альтернативні запобіжні заходи, у тому числі щодо окремої категорії осіб за ст. 480 КПК України.

Заступник Генерального прокурора України зупинилась на проблемних питаннях законодавства, з якими стикаються працівники на практиці, та розповіла про низку законодавчих прогалин, які, на її думку, можливо подолати лише шляхом формування судової практики.

«Враховуючи, що питання про обрання, зміну та продовження запобіжних заходів є певною мірою обмеженням прав і свобод громадянина, вони мають першочергове значення, і їм має бути приділена дуже велика увага під час кримінального провадження і звичайно в межах судового контролю як під час досудового розслідування, так і безпосередньо при судовому розгляді провадження», – зазначила Анжела Стрижевська.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *