«Російська агресія може викликати екологічну катастрофу на Донеччині» – Петрас Аустрявічус

У Авдіївці відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Участь у засіданні взяли Надзвичайні та Повноважні Посли Португалії, Хорватії та Словенії, депутати Європарламенту та Верховної Ради України, представники міністерств, заступники голови Донецької облдержадміністрації Владислав Лаврик та Віктор Ремський, представники громадських організацій.

Перед початком засідання европейські делегати відвідали Авдіївський коксохімічний завод, де ознайомились з принципами роботи найбільшого виробника коксу у Європі та дізнались про виклики та загрози, які постали перед підприємством після початку російської агресії. Генеральний директор ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод» Муса Магомедов повідомив, що через постійні обстріли з боку бойовиків підприємство відчуває значну нестачу електроенергії та технічної води. За його словами, ці проблеми зараз потребують нагального вирішення, адже зупинка підприємства загрожує забрудненням багатьох навколишніх водойм. Муса Магомедов зауважив, що завод разом з обласною владою шукає шляхи подолання кризової ситуації та найближчим часом зможе почати працювати автономно, без постачання енергоносіїв та води з окупованих територій.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що під час засідання комісії були опрацьовані певні кроки для запобігання екологічної катастрофи на Донеччині. Для цього планується провести виїзні засідання комітетів Верховної Ради з питань екології, активізувати донесення об’єктивної інформації про стан екології до Європейського парламенту. З останнього питання вже випрацьована певна дорожня карта.

«Ми зараз працюємо над вдосконаленням законодавства з екологічного моніторингу. Це дозволить трохи призупинити розповсюдження проблем, проте своїми силами вирішити їх не зможемо, нам потрібна міжнародна підтримка», – заявила Ірина Геращенко.

Депутат Європарламенту Петрас Аустрявічус зазначив, що міжнародна спільнота готова надати як юридичну, так і фінансову підтримку. Він висловив стурбованість масштабами можливого екологічного лиха та зауважив, що ситуація принципово ускладнюється через російську агресію.

«Ситуація, яка виникла зараз, спровокована в першу чергу російською агресією. Європейський уряд може допомогти відновити деякі об’єкти, проте ніхто достовірно не знає про масштаби лиха на окупованих територіях. Для цього потрібно спільними зусиллями України та Європи виробити певний механізм моніторингу, адже ми знаємо, що окупанти не привертають жодної уваги до проблем екології», – зазначив Петрас Аустрявічус.

Європейські делегати також під час візиту оглянули зруйновані будівлі у Авдіївці та висловили велике занепокоєння через застосування аргесором важкого озброєння, що суперечить Мінським домовленостям, та засудили обстріли житлових кварталів міста.

Департамент інформаційної та внутрішньої

політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *