Дні Криму в ПАРЄ: як Україна нагадує Європі про півострів

28-29 червня в Парламентській Асамблеї Ради Європи проходять Дні Криму. Крим там представляють кілька народних депутатів України, кілька політичний діячів, активістів і правозахисників, зокрема й дружина Ахтема Чийгоза.

Про те, як Україна нагадує про Крим, в ефірі Радіо Крим.Реалії говоримо з постійним представником Дмитром Кулебою, українським публіцистом, журналістом Радіо Свобода Віталієм Портниковим та правозахисником Борисом Захаровим.

‒ На що дозволяє впливати Україні майданчик Парламентської Асамблеї Ради Європи?

Кулеба: Ми працюємо в цій організації, щоб тема Криму була завжди на порядку денному. Тут у нас два завдання: тримати Крим серед пріоритетів і досягати ухвалення в Раді Європи рішень, що сприяють деокупації і захисту прав людини в Криму. Для цього і проводять такі заходи, як Дні Криму, які мобілізують підтримку, створюють емоційну прив’язку у наших європейських партнерів до кримської історії.

Дмитро Кулеба

‒ На вашу думку, як можна змусити Росію виконувати рішення Ради Європи?

Кулеба: Я не думаю, що ми маємо фокусуватися зараз на цьому. Нам потрібно зосередитися на тому, щоб наші європейські партнери, як і ми, працювали над виконанням рішень щодо Криму. Щоб створювати для агресора максимально незручні умови і ускладнювати йому життя.

‒ Які це можуть бути кроки?

Кулеба: Перше: моніторинг в Криму. Якщо ми не можемо туди потрапити, тому що Росія не дає доступу, то можна запустити хоча б процедуру дистанційного моніторингу. Друге: колективні вимоги до Російської Федерації, щоб не тільки Україна вимагала, наприклад, звільнення політв’язнів в Криму, а щоб це системно відбувалося і під час діалогів наших партнерів з Росією. Третє: налагодження взаємодії міжнародних організацій між собою в сфері прав людини з питань Криму.

Дмитро Кулеба

‒ Віталію, наскільки майданчик ПАРЄ впливовий?

Портников: Ми маємо пам’ятати, що ПАРЄ ‒ це організація, куди приїжджають депутати парламентів різних країн. Це такий клуб, який так чи інакше впливає на парламентські настрої. Люди, які є членами національної делегації, здійснюють функції послів для зв’язку з іншими парламентами. Ось чому так важлива історія, яка сталася з очільником ПАРЄ Аграмунтом (Педро Аграмунт ‒ КР), який відвідав разом з Росією Сирію і тепер втратив не тільки можливість вести засідання, а й репутацію. Якби Українська делегація не вимагала вимагала відставки Аграмунта, можливо, для парламентаріїв інших європейських країн стало б ясно, що поїздки з росіянами безпечні для подальших політичних кар’єр.

‒ Тобто ви вважаєте, що це заслуга української делегації?

Портников: Перш за все. Тому що українська делегація енергійно звертала увагу на поведінку пана Аграмунта.

‒ У ПАРЄ присутня і російська делегація. У неї, як і раніше немає права слова?

Портников: Російська делегація присутня в тому статусі, який їй визначила ПАРЄ ‒ статус хлопчиків для биття. Росія неодноразово робила зусилля, щоб змінити цю ситуацію, зокрема й числі шантажувала керівництво ПАРЄ, самого пана Аграмунта.

Віталій Портников

‒ Чи може Росія вийти з Ради Європи?

Портников: Якби хотіла, вона не послала б туди делегацію. Думаю, поки таких намірів немає, тому що поки ПАРЄ для Росії ‒ це пропагандистський майданчик. Росія тільки так розглядає міжнародні інститути.

Георгій Логвинський: «Ми намагаємося донести до Асамблеї принцип, що агенти Кремля, які намагаються зняти санкції, які захищають нашу країну і б’ють по Російській Федерації, мають нести відповідальність. Ми зобов’язані довести і показати: Росія ‒ це токсично. І не буде пощади ніяким найманцям ні на Донбасі, ні в Криму».

Віталій Портников

‒ Борисе, ви зараз присутні на Днях Криму. Що Україна розповідає європейцям і що відбувалося на заходах?

Захаров: Дні Криму тривають, сьогодні буде ще один івент, присвячений політичним переслідуванням у Криму. Сюди приїхала дружина Ахтема Чийгоза і адвокат Полозов (Микола Полозов ‒ КР). Також буде представлений звіт про «справу 26 лютого» проти Ахтема Чийгоза та інших.

Борис Захаров

Вчора був кримський вечір ‒ цей культурний захід відвідала дуже велика кількість людей. За нашими оцінками, близько 400 осіб ‒ депутати ПАРЄ, дипломати, судді Європейського суду, члени комітетів Ради Європи та правозахисники з різних країн. Окрім того, наш вечір відвідав російський опозиціонер Гаррі Каспаров.

‒ Як такі заходи впливають на європейську громадську думку і на рішення європейських політиків?

Захаров: Я вважаю, що вплив дуже сильний. Тому що на такі заходи збирається багато людей, приходять перші особи. Це можливість обговорити справи в неформальній обстановці.

‒ Що планують робити для того, щоб вирішити справу Ахтема Чийгоза?

Захаров: Тут два аспекти: правовий і дипломатичний. У першому випадку адвокати борються в російських судах і звертаються до Європейського суду. У другому ‒ потрібно змусити Росію виконувати зобов’язання, звільнити ув’язнених, повернути території.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *