Допоки ЄС є еталоном успіху, країни хотітимуть стати його частиною – Президент




«Давайте не розглядати Східне партнерство як спосіб запобігти прагненню країн регіону до перспективи членства в ЄС. Допоки ЄС є еталоном успіху, країни хотітимуть стати його частиною. Європейський Союз має захищати себе від тих, хто кидає йому виклик – а не від тих, хто дивиться на ЄС з надією та захопленням», – наголосив Президент під час виступу на пленарній сесії П’ятого Саміту Східного партнерства.

Глава держави зауважив, що кілька років тому ніхто не міг собі уявити, що такі сміливі та амбітні проекти як Угода про асоціацію та безвізовий режим, стануть реальністю. «В Україні ми пам’ятаємо складні перші кроки перед тим, як Європейський Союз таки пристав на ці стратегічні ініціативи. Ми чули мільйони виправдань, перемішаних втомою та тиском.Пройшли роки і ці ініціативи стали нашою спільною історією успіху», – зазначив Президент та подякував Президенту Європейської Ради Дональду Туску, Президенту Європейської Комісії Жан-Клоду Юнкеру та усім друзям України за реалізацію цього історичного досягнення.

«У Вас виявилося достатньо лідерства та мудрості розгледіти та реалізувати унікальну можливість. Ви втілили її в реальність. Настав час визначати нові цілі», – зауважив Петро Порошенко. Він додав, що цьогорічний Саміт міг би стати новою точкою відліку у цьому сенсі.

«Маємо «налаштовувати наші вітрила», аби подолати бурхливі води у напрямі до нових можливостей: заохочуючи країни, які мають європейські прагнення та демонструють прогрес на демократичному шляху; вказавши шлях розвитку для кожної країни на основі її прагнень та досягнень», – підкреслив Глава держави. За словами Президента, після подій у 2014-2017 роках немає більше повернення до «старої нормальності».

«Старої нормальності» більше не існує. Пазли Заходу та Сходу Європи мають бути складенні знову разом – і Східне партнерство може бути інтегруючою частиною цього. З вивіреною та змістовною стратегією, ми зможемо перетворити регіон у твердиню політичної стабільності, соціальної стійкості та економічного процвітання», – впевнений Глава держави.

Він зазначив, що кожна країна Східного партнерства бачить таку співпрацю по-своєму. «Україна розраховує, насамперед, на так звані «чотири союзи» – Енергетичний союз; Цифровий єдиний ринок; Митний союз та асоціація з Шенгенською зоною. Ми хочемо більше Європи в Україні», – підкреслив Петро Порошенко, додавши, що ці чотири напрями видаються вірним шляхом на цьому етапі.

Глава держави підкреслив, що Україна прагне дивитися за горизонт сьогодення. «І не тому, що хоче винагороду авансом, а тому, що українці заслуговують на мету», – додав Президент.

«На мету заслуговує кожен – особливо ті, хто платить за це відповідну ціну. І ніхто не сплачує більшу ціну, ніж Україна. Тож, давайте дивитися у майбутнє сміливо, без остраху. Давайте, будувати наше партнерство на основі: розумної диференціації, а не жорсткої однаковості; спільних цінностей, а не короткозорої технократії; сміливих амбіцій, а не незграбних виправдань», – наголосив Петро Порошенко. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *