За два-три роки Україна може стати енергетично незалежною державою – Президент

Президент Петро Порошенко під час ефіру на телеканалі «Україна» наголосив, що за два-три роки Україна може стати енергетично незалежною державою. Він наголосив на подальшому посиленні економічної незалежності від РФ.

Президент нагадав про кроки Росії, що намагалася економічно придушити Україну: «Це було рішення, коли Україну намагалися розшматувати, розколоти і поставити на коліна. В один день Росія закрила свої ринки для виробників України, які експортували до Росії майже третину українського експорту». 

Глава держави зазначив, що це почалося не в 2014 році, і нагадав, що Росія закривала свої ринки для українських виробників металургії, трубної продукції, молочної продукції, цукру, спирту. «Це було постійно. Україна була як Попелюшка на ринку Росії, незважаючи на підписані угоди про вільну торгівлю як двосторонню так і рамках СНД. Коли Україну намагалася поставити на коліна і через ембарго повністю закрили не лише ринки Росії, а й транзит в треті країни – в Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і аж до Китаю, то тоді Україна опинитися в дуже важкому становищі. І це було разом з війною значною причиною глибокої соціальної і економічної кризи. Дуже сподівалась РФ, що Україна зупиниться, увійде в глибоке піке, з якого не вийде», – зауважив Президент.

Глава держави подякував, що українці об’єдналися і вистояли, додавши, що пишається підписанням Угоди про асоціацію з ЄС. «Сьогодні вже Україна експортує на ринок ЄС 42% своїх експортних потужності і можливостей», – зауважив він.

Окремо Президент відзначив зусилля для енергетичної незалежності України. «Пам’ятаєте, чим постійно, які повідомлення з Росії, ми мали в жовтні і листопаді – то Україна краде газ, то Україні перекривають газ, то Україна на Новий рік залишається без газу. З 2015 року, коли Росія намагалася діяти в такий самий спосіб, я сказав – досить, ми переходимо на закупівлю газу в Європі і ми знімаємо Україну з газової залежності, коли газ використовують як інструмент політичного тиску», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що нині енергетика працює в ринкових умовах. Однак, населенню, в першу чергу малозабезпеченим, з бюджету компенсується через механізми субсидії вартість газу. Але Україна має енергетичну незалежність. «Якщо ми в попередні 5 років купували або по договору зобов’язанні були 52 млрд куб.м,  при чому за принципом «бери або плати», то на сьогоднішній день, в 2017 році ми споживали 14 млрд куб м, в 2018 році – 10 млрд куб м», – наголосив Петро Порошенко.

«І запам’ятайте через два-три роки, якщо буде продовжувати реалізовуватися наша програма енергетичної диверсифікації і незалежності, Україна стане енергетично незалежною державою. Зараз ми дуже далеко просунулись в цьому, ми працюємо на відновлювальних джерелах енергії. Ми збільшили частку атомної енергетики, ми збільшили частку гідроакумулюючих станцій. І я твердо переконаний, що ця мета енергетичної незалежності буде реалізована в найближчі декілька років», – додав він.

На уточнююче питання щодо купівлі Україною в Європі російського газу і відсутності за останні роки збільшення власного видобутку газу, Глава держави зазначив: «Ми на 30 млрд куб м скоротили закупівлю імпортного газу. Позиція перша. Бо підвищилася енергоефективність економіки – просто через відкритий енергетичний ринок стали менше красти газу».

«Друге. Коли Росія спробувала перекрити газ, в хабі Баумгартена ми купуємо європейський газ. Він мікшується і там може бути складова різних газів – норвезького, газу з Північного моря і в тому числі може бути і російський газ. Але це вже не український контракт, це вже виконання зобов’язань РФ перед ЄС. І ми з найнадійнішого ринку світу сьогодні отримуємо і забезпечуємо цей газ», – сказав Глава держави.

Він додав: «Дуже сподіваюсь,  що я зміг донести свою думку, що через 2 роки, якщо мої програми щодо енергозбереження і енергоефективності будуть підтримані, якщо Україна збільшить можливість диверсифікації джерел енергопостачання, ми точно не будемо потребувати ані російського, ані європейського імпортного газу. І наш власний видобуток дозволить нам покривати і потреби населення, і потреби промисловості. І у нас більше не буде стояти на порядку денному питання газової залежності України, в тому числі і від РФ».

Президент нагадав, що Україна в 2015 році подала в Стокгольмський арбітраж щодо несправедливості контракту з РФ і виграла 4,6 млрд доларів. «Україна отримала з 4,6 млрд вже 2 млрд, ми зробили залік по ціні газу, яку ми споживали в 2014-2015 роках…Ті 2,6 млрд доларів, що залишилися – арештовані активи РАО «Газпром» в багатьох країнах світу і через рішення суду зараз почнуть реалізовуватися активи. Якщо Росія не розрахується найближчим часом, ми отримаємо гроші через реалізацію власності РАО «Газпром»,- підкреслив він.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *