Розстрілюючи дітей, вагітних жінок та літніх людей, – так намагається зайти …

Розстрілюючи дітей, вагітних жінок та літніх людей, – так
намагається зайти «руський мір» до осель українців

Лише 50 метрів та дерева негустої посади врятували дітей містечка Золоте, що на Луганщині, від раптової наглої смерті. Веселі, безтурботні українські хлопці грали у футбол на стадіоні ліцею біля своїх будинків, коли російські окупанти нанесли по ним удар з важкої артилерії.

– Коли навколо почались вибухи, земля затрусилась, і ми всі попадали, – розповідає Влад . – Ми дуже налякались. Хтось почав бігти додому, хтось просто впав і втискався у землю. Кричали «мама», «рятуйте»! Було дуже страшно.

Загалом пролунало близько двох десятків розривів. Чисте українське небо затьмарив дим від вибухів російського тротилу. Уламки снарядів врізались у стіни будинків, вибивали шибки і трощили стіни. Мирні українці в паніці, хапаючи на руки немовлят, бігли до підвалів. Деяких стареньких зносили до укриття буквально на руках. Давали дорогу вагітним жінкам…

– Моїй мамі скоро виповнюється 80, – розповідає Валера, мешканець постраждалої багатоповерхівки. – Коли ми почули перший вибух, і в нашій оселі посипалось скло розтрощених вікон, я впав на підлогу. Мама у сусідній кімнаті сховалась під ліжко. Потім ми чимдуж побігли до підвалу. Зараз мамі дуже погано, – у неї хворе серце… А ще… як нам спати? Адже ночі холодні, а вікна у нас розбиті уламками снарядів та вибуховою хвилею.

Обстріл розпочався близько шостої години вечора у п’ятницю, саме тоді, коли багато мешканців Золотого повертались з роботи, збирались виїхати на відпочинок, або просто сиділи на вулиці, спілкуючись з сусідами.

– Я вцілів просто чудом, – розповідає мешканець Золотого Юрій. – Я їхав своєю машиною, як раптом біля мене спалахнув вибух. Мене оглушило. Я вискочив з автомобіля і впав на землю. Навколо свистіли уламки, але мене не зачепило. Напевно, це Бог відвів від мене смерть.
Кілька снарядів, випущених російськими терористами, вибухнули впритул до автомобільного мосту, що з’єднує два містечка: Золоте та Гірське, і дає можливість мешканцям цих міст отримувати допомогу медиків, пожежних, а також безперешкодно їздити до міста Сєвєродонецьк (який зараз виконує функції обласного центру).

– На ремонт цього мосту ми витратили близько півмільйона гривень державних коштів, – говорить заступник керівника ВЦА Любов Бєлоусова. – Адже це важлива комунікація для забезпечення життєдіяльності наших міст. Тут дуже насичений рух. Тепер нам доведеться його ремонтувати та укріплювати знов.

Не маючи жалю та з натхненням справжніх терористів, артилеристи російських окупаційних військ виставляли детонатори своїх боєприпасів, комбінуючи їх вибухи.

– По характеру воронок та ушкоджень видно, що росіяни частину боєприпасів поставили на так званий уламковий вибух, частину – на фугасний, а частину – на затримуючий вибух положення, – зазначив артилерист однієї з бригад Сухопутні війська ЗС України, що тримають оборону на цьому напрямі. – От, наприклад, по стадіону, на якому грали діти, і по житловим будинкам було застосоване уламкове положення. Так, щоб вбити та покалічити чим більше людей. По дорозі били фугасами, адже там був автомобільний транспорт. А по мосту вдарили з затримкою вибуху, щоб знищити цю важливу автомобільну артерію. Скажу, як військовий спеціаліст – дітей врятувало диво. Якби ворожий снаряд розірвався хоч трохи ближче до них, то ніхто б з них не вижив.

Зараз на місці чергового злочину російських терористичних військ працюють представники силових структур та відповідних державних органів України. Цей військовий злочин російських військ буде ретельно задокументовано, а докази – передано до міжнародного суду. Злочинців буде покарано.

Тарас Грень,
мобільна прес-група ОТУ «Північ»,
м. Золоте

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *