На параді в Мінську зафіксований російський офіцер – потенційний свідок у справі збиття MH17

Серед солдатів пішого розрахунку ЗС РФ, які брали участь у параді 3 липня в Мінську, зафіксований військовослужбовець 13-го танкового полку (13-й ТП) 4-ї танкової Кантемирівської дивізії, який проходив службу в складі військового контингенту Російської Федерації на території окупованого Донбасу. За попередніми результатами розслідування, він брав участь, ймовірно, в матеріальному забезпеченні підрозділів ешелонованої системи протиповітряної оборони, створеної Збройними силами Росії на території окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Після параду за участю кадрових військовослужбовців держави-агресора РФ, святкування Дня Республіки 3 липня було затьмарене надзвичайною подією під час проведення салюту. В результаті вибуху салютних установок через отримані рани на місці події загинула 64-річна Наталія Максимчук, щонайменше  дев’ять осіб було поранено. Відомо, що салютні розрахунки використовували снаряди з феєрверками російського виробництва.
Спільнота InformNapalm висловлює щирі співчуття всім рідним, близьким і друзям загиблої.

На телеканалі “Білорусь 1” державної Белтелерадіокомпанії показали сюжет про підготовку до параду в Мінську, присвяченого Дню Республіки. Журналісти телеканалу зафіксували двох російських військовиків з пішого розрахунку. У відеоматеріалі фігурує майор Павло Гусаров (рос. – Павел Гусаров) і капітан Олександр Глазирін (рос. – Александр Глазырин) із 13-го танкового полку Кантемирівской дивізії. Обидва військовики входили в групу, що стояла на чолі парадного розрахунку і несла прапор РФ і військові штандарти.

Скріншот відеосюжету (хронометраж 00:41)

За даними Центру “Миротворець”, Олександр Глазирін є російським воєнним злочинцем, у 2014-2017 рр. проходив службу в складі окупаційного угруповання військ на Донбасі, був прикомандирований до 8-ї загальновійськової армії ЗС РФ.

Встановлені дані

Олександр Анатолійович Глазирін (рос. – Александр Анатольевич Глазырин)

Народився 26.11.1989 р., мешкав у с. Комсомольський Кущовського району Краснодарського краю РФ. У 2011 році закінчив Вольський військовий інститут матеріального забезпечення (філія Військової академії матеріального-технічного забезпечення МО РФ, м . Вольськ Саратовської обл.). Навчався на факультеті «Організація речового забезпечення військ”. Донедавна служив у 2-й дивізії протиповітряної оборони Повітряно-космічних військ ЗС РФ (в/ч 10953, штаб – м. Санкт-Петербург). На цей  момент – начальник речової служби 13-го танкового полку (в/ч 32010, ППД – м. Наро-Фомінськ Московської області) 4-ї танкової Кантемирівської дивізії 1-ї танкової армії. Особистий номер військовослужбовця Э-079851.

У соцмережах: “VK” (архів акаунтуконтакти, фотоальбом 12), “OK” (неакт., архів  акаунту, особиста інформація).

Наказом командира 2-ї дивізії протиповітряної оборони від 10.06.2016 року №23 йому присвоєно військове звання “капітан”. Геотег на фотографії нових капітанських погонів свідчить, що станом на червень 2016 року Глазирін, ймовірно, служив у 1488-му зенітному ракетному полку (в/ч 03216), що дислокується в м. Зеленогорськ – внутрішньоміському муніципальному утворенні в складі Курортного району Санкт-Петербурга.

Структурно цей полк входить до складу 2-ї дивізії протиповітряної оборони 6-ї армії Військово-космічних військ ЗС РФ.

Станом на червень 2018 року його ім’я фігурувало в списку кандидатів у суд присяжних Санкт-Петербурзького міського суду по Курортному району. Однак уже в квітні 2019 року проти нього порушено виконавче провадження за виконавчим листом Зеленоградського районного суду, який вчиняє Наро-Фомінський районний відділ судових приставів (загальна сума заборгованості – 209 600 російських рублів).

У 13-й танковий полк Олександр Глазирін був переведений, ймовірно, в другій половині 2018 – на початку 2019 року.
Згідно з інсайдерською інформацією про осіб, які незаконно проникли на тимчасово окуповану територію Донецької області, встановлено,  що Олександр Глазирін 14.08.2017 р. о 13:15 заїхав на територію, контрольовану російською терористичною організацією «ДНР» на автомобілі VW Polo з держномером P310TB178 (VIN: XW8ZZZ61ZEG062138) 2014 року випуску і наступного дня, 15.08.2017 року, о 9:55 виїхав на територію РФ. Інформація відома лише за 2017 рік, відомості за попередні роки, на жаль, відсутні.

Центр “Миротворець” опублікував також зафіксовані під час незаконного перетину російсько-українського кордону серію і номер паспорта Олександра Глазиріна – 0310 519643. Серія паспорта 0310 свідчить про те, що його видав підрозділ Федеральної міграційної служби в Краснодарському краї в 2010 році, що підтверджує інформацію про регіон, у якому народився Глазирін.

Спільнота InformNapalm провела, за допомогою відкритих офіційних державних інформаційних ресурсів РФ, верифікацію інформації щодо автомобіля і паспорта Олександра Глазиріна.

Інформаційний сервіс Федеральної податкової служби РФ за паспортними даними та датою народження Глазиріна видає зареєстрований ідентифікаційний номер платника податків (рос. – ИНН) – 237100089970. Це цілком підтверджує достовірність паспортних даних.

Справжність номера паспорта підтверджує і Головне управління з питань міграції МВС РФ.

Сервіси перевірки авто по держномеру та VIN повністю верифікують справжність представлених на сайті «Миротворець» відомостей.

Примітно, що, згідно з даними інформаційного сервісу російського “ГИБДД”, на автомобіль Олександра Глазиріна судові пристави Московської області (мова йде про Наро-Фомінський РВСП – районний відділ судових приставів) у квітні 2019 р. наклали обмеження – заборону на реєстраційні дії з авто.

Крім цього, на єдиному доступному фото з його акаунту соцмережі “OK” Глазирін зафіксований якраз за кермом автомобіля Volkswagen.

Встановлено, що на окуповану територію Донецької області незаконно приїжджав і молодший брат фігуранта цього розслідування Антон Глазирін, 26.03.1993 р.н., мешкає в с. Комсомольський Кущовського району Краснодарського краю (в соцмережах: “VK“, архів на акаунт, контакти, фотоальбом; “OK“, архів на акаунт, контакти, фотоальбом). «Миротворець» має інсайдерську інформацію, що він 29.01.2017 р. о 12:24 виїхав з окупованого Донбасу на територію РФ.

Очевидно, головною мотивацією Антона Глазиріна, на той час учня Кущовського медичного училища, свідомо порушити державний кордон України і потрапити на окуповану територію Донбасу – було відвідування свого старшого брата Олександра, який в той момент, ймовірно, проходив там військову службу.

Як повідомляв редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, 7 червня 2014 року в окупованому м. Сніжне Донецької області російські збройні сили створили перший окремий підрозділ протиповітряної оборони. Командиром підрозділу став Володимир Цемах, якого нещодавно співробітники СБУ захопили і доправили на вільну територію з окупованого Донбасу в результаті блискучої спецоперації.

Читайте також: СБУ провела спецоперацію не гіршу за дії Моссад: захопили та вивезли з окупованої території терориста, причетного до збиття MH17

Саме поблизу Сніжного 17 липня 2014 року із ЗРК Бук-М1 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ був збитий Boeing-777 малайзійських авіаліній рейсу MH17.

Для протидії українській військовій авіації на території окупованого Донбасу збройні сили РФ створили в 2014 році розгалужену й ешелоновану систему протиповітряної оборони. Головною особливістю якої стала комплектація підрозділів ППО кадровими російськими військовиками, які здійснюють управління сучасними типами протиповітряного озброєння.

Читайте також: ППО Росії на Донбасі: у російських терористів знайшли «Барнаул-Т» і «Тор-М1» 

Структурно всі російські військові підрозділи на Донбасі ввійшли до 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ. Під час активної фази бойових дій у 2014 році силами і засобами російських військ ППО було збито близько 20 літаків та гелікоптерів ЗС України. Знищення літака рейсу MH17 стало наслідком створення і дії ешелонованої системи протиповітряної оборони Російської Федерації.

Одним з ключових чинників функціонування системи російської ППО на Донбасі є речове і технічне забезпечення. Фігурант цього розслідування, капітан ЗС РФ Олександр Глазирін, як офіцер речової служби, очевидно, здійснював матеріальне забезпечення російських військових підрозділів протиповітряної оборони на території окупованого Донбасу. У перспективі він може стати цінним свідком для Об’єднаної слідчої групи (JIT) в рамках розслідування збиття пасажирського літака рейсу MH17 і Міжнародного суду ООН щодо воєнної агресії Росії проти України.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *