Зміни в системі продовольчого забезпечення військ спрямовані на досягнення повної сумісності зі стандартами НАТОСьогодні,

Зміни в системі продовольчого забезпечення військ спрямовані на досягнення повної сумісності зі стандартами НАТО

Сьогодні, 13 січня, у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України відбувся брифінг за темою «Вдосконалення системи продовольчого забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України».

У заході взяли участь начальник Центрального управління продовольчого забезпечення Тилу Збройних Сил України полковник Олександр Андрух, заступник начальника Центрального управління продовольчого забезпечення полковник Микола Куклюк та представник Проектного офісу реформ Міністерства оборони України Діана Петреня.

За словами начальника Центрального управління продовольчого забезпечення Тилу Збройних Сил України полковника Олександра Андруха, Положення про Продовольче забезпечення ЗС України (наказ МО України від 2002 року) на сьогодні застаріло і не відповідає сучасним вимогам. Тому зараз проводиться робота щодо його переопрацювання та вдосконалення з урахуванням досвіду АТО.

— На сьогодні введено в норму продовольчого забезпечення бутильовану воду, додаткову норму харчування для військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО. Їх норму збільшено за рахунок сала, м’яса, джему, меду тощо, — повідомив полковник Олександр Андрух. — Також почали забезпечуватися харчуванням в польових умовах офіцери, що раніше здійснювалося лише за плату. Мобілізовані громадяни з дня прибуття в ОВК та РВК теж забезпечуються харчуванням.

Також полковник Олександр Андрух зауважив на впровадженні нових зразків сухих пайків, прийнятті для постачання до військ нових зразків польових технічних засобів для приготування їжі за принципом кейтерингу, технічних засобах для транспортування і зберігання продовольства, в першу чергу, контейнерного типу, та транспортування води з використанням гумових резервуарів.

Також йшлося про введення електронного обліку матеріально технічних засобів на оперативних центрах забезпечення, осіб, що харчуються, складання меню та звітність в режимі он-лайн, укомплектування стаціонарних їдалень сучасним технологічним та холодильним обладнанням замість застарілих зразків тощо.

— Цей експеримент спрямовано на виконання завдань, визначених Воєнною доктриною України, розвиток Збройних Сил України за західними стандартами та досягнення до 2020 року повної сумісності зі збройними силами держав — членів НАТО, — наголосив полковник Олександр Андрух.

Він зауважив, що при впровадженні експерименту з удосконалення продовольчого забезпечення було враховано практичний досвід виконання бойових завдань в зоні АТО, підрозділів інших армій країн НАТО та досвід національних миротворчих підрозділів.

Так, на сьогодні у складі 56 овз Місії ООН У Ліберії, 18 овз Місії ООН у ДР Конго та УКРПОЛБАТу у Косово харчування особового складу здійснюють штатні військові кухарі за принципом замовлення продуктів за каталогом (аналогічно з експериментальними частинами).

— Головним завданням експерименту, який нині триває у Збройних Силах України, є впровадження каталогу замість існуючих норм харчування. Після його випробовування буде прийнято рішення щодо поширення експерименту на інші військові частини, в яких послуги надаватимуться підприємствами, — зазначив заступник начальника Центрального управління продовольчого забезпечення полковник Микола Куклюк. — Військові частини, які мають бойові завдання, виконання яких передбачається за межами ППД, будуть укомплектовані штатними військовими кухарями, і відповідно, продовольче забезпечення в них здійснюватиметься як за експериментом.

Також під час заходу було зауважено, що аутсорсинг у Збройних Силах України залишається.

— На сьогодні у Збройних Силах України застосовується 2 різновиди аутсорсингу: послуги підприємств з повного циклу — це підвезення продуктів, приготування їжі, або послуги з поставки продуктів, — зазначив полковник Микола Куклюк. — Поставка продовольства здійснюється компанією, підприємством або фірмою за всім асортиментом продовольства до військової частини аналогічно тому, як це існує на сьогодні в зоні АТО. Приготування їжі здійснюють штатні військові кухарі.

Щодо введення посад військових кухарів було зазначено, що на сьогодні за наявністю штатних кухарів визначається ступень бойової готовності кожної військової частини.

— Маємо сумний досвід на початку проведення АТО, коли внаслідок повного скорочення кухарів у військових частинах, які висунулись з ППД в райони виконання бойових завдань, готувати їжу було нікому. Адже підготовка військових кухарів у Збройних Силах не здійснювалась, — зазначив полковник Микола Куклюк. — На сьогодні харчування в районі проведення АТО командири військових частин організовують, маючи штатних кухарів. Їх підготовку відновлено в навчальному центрі у Яворівській області.

Як зазначила представник Проектного офісу реформ Міністерства оборони України Діана Петреня, наприкінці січня цього року буде підготовлена підсумкова доповідь Кабінету Міністрів України щодо результатів продовольчого експерименту. Після цього рішенням Уряду експеримент планується поширити.

http://www.mil.gov.ua/news/2016/01/13/zmini-v-sistemi..


Посилання
www.mil.gov.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *