Українець відкрив у Варшаві унікальне вегетаріанське кафе
Українець Євген Адінцов, який приїхав до Варшави два роки тому, відкрив у центрі польської столиці незвичайне кафе «Soup Culture» — вегетаріанські супи-пюре тут подають у їстівному посуді. Про це йдеться у статті місцевої української газети «Наш вибір».
«Фактично, нам вдалося запатентувати перші у світі їстівні стакани. Спершу ми це зробили у Києві, а тепер у Варшаві. Людям сподобалась наша ідея швидкого, але корисного харчування, яку ми хочемо й надалі нести в маси, популяризувати», – розповідає Євген.
Ідея створення виникла спонтанно. «Смачний суп-пюре в одноразовому посуді – це не те. А ось стакан, як доповнення до страви – саме воно, – додає автор винаходу. – Так ми почали працювати над створенням машини для випікання їстівних стаканів для супу. Я навіть боюсь підраховувати стільки кілограмів тіста було нами зіпсовано, допоки ми визначились з правильними пропорціями тіста, температурою, формою та часом випікання».
Примітно, що стакан об’ємом майже 400 мілілітрів зовсім не псується. Тримаючи у ньому суп навіть протягом кількох годин – посуд не набухне і не трісне. Виготовляють їстівний посуд двох сортів з різного типу борошна на місці, що додає місцині «Soup Culture» неповторного аромату та вишуканості. У теплі стакани наливають суп, який вариться теж на місці.
Щодня для своїх відвідувачів команда готує три різні супчики-пюре, вартість яких коливається від 9 до 11 злотих. За день продається 50-70 келихів смачної страви, а усього в меню – 16 різних супів.
«Польський споживач дуже відкритий та щирий. Якщо йому подобається, то він одразу всім про це розповість, а якщо ні – теж про це скаже. Нам приємно, що наші супчики у їстівних стаканах смакують людям. Це найкраща подяка за нашу працю і найкраще натхнення для майбутнього розвитку», – розповідає Євген.
Успіх молодих підприємців з України відверто тішить і вражає – за місяць з часу відкриття їм вдалось вийти «на нуль», що є доволі безпрецедентним явищем у гастрономічному бізнесі. До цього Євген додає – розпочинати свою справу в Польщі зовсім не складно.
«Так, не буду приховувати, тут значно більше бюрократичних процедур, довідок, паперів. Але якщо дотримуватись усіх правил, які тут працюють, то все виходить доволі швидко. Чиновники допомагають, вони беруть участь у процесі, радять. Відчувається, що система працює злагоджено. На жаль, в Україні чимало речей потрібно вирішувати не шляхом законів та правил, а шляхом домовленостей», – підсумовує підприємець.
За його словами, наприклад, процес патентування його машини для виготовлення стаканів в Україні тривав півроку, а у Польщі – три місяці. Він переконаний, що скоро вдома – в Україні – обов’язково все також зміниться на краще і відкривати та вести власний бізнес буде простіше, і влада допомагатиме у цьому.
Нагадаємо, Стенфордський університет започатковує Українську стипендійну програму.