Напередодні Міжнародного дня жертв радіаційних аварій та 70 річниці Перемоги над…

Напередодні Міжнародного дня жертв радіаційних аварій та 70 річниці Перемоги над нацизмом у Європі, свій 90 День народження відсвяткував ветеран Великої Вітчизняної війни, кавалер 4-х орденів Червоної Зірки та багатьох інших бойових орденів та медалей, ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС генерал-лейтенант у відставці Борис Макарович Полторацький.
Привітати ювіляра до Військово-історичного музею 59 Будинку офіцерів прибули представники ветеранського руху Одещини та військовослужбовці місцевого гарнізону на чолі з обласним військовим комісаром полковником Юрієм Піскуном.
Зворушений, Борис Макарович подякував за вітання та розповів про свій непростий бойовий та життєвий шлях. Зокрема, про перший бій з фашистськими загарбниками на українській землі під Бродами, захоплення ворожого плацдарму на річці Вісла, взяття Берліна та про те як святкував День Великої Перемоги у визволеній Чехословаччині. А також пригадав як, обіймаючи посаду заступника начальника штабу військ Південно-Західного напрямку, 1986 року впродовж понад місяця перебував на місці трагедії у Чорнобилі, виконуючи організаційно-мобілізаційні завдання вищого командування з забезпечення необхідними матеріально-технічними засобами та відповідними спеціалістами під час ліквідації наслідків аварії на АЕС.
– А ще я дуже вдячний долі за те, що після звільнення в 1988 році у відставку керівництво Одещини доручило мені впродовж 25 років очолювати обласне відділення пошукового видавничого агентства “Книга пам’яті України”. За цей час побачило світ 18 томів цієї книги, 19 готується до друку. Окрім того, вийшло 3 томи “Книги скорботи України”. З моїми соратниками-однодумцями ми виконали чималу роботу з увічнення імен загиблих на полях війни з фашистськими загарбниками бійців частин і з’єднань регулярної армії, партизанів, підпільників та пересічних мирних жителів. Ми, громадяни України, маємо знати їх поіменно та пам’ятати, якою важкою ціною була здобута Перемога над фашистськими загарбниками в сорокових роках минулого століття, – підкреслив ювіляр генерал-лейтенант у відставці Борис Полторацький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *