Національний банк розглядає можливості вдосконалення роботи ринку міжнародних пл…

Національний банк розглядає можливості вдосконалення роботи ринку міжнародних платіжних систем в Україні

У Національному банку України відбулася широка нарада, присвячена питанням удосконалення реєстрації Національним банком платіжних систем, їх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури, а також урегулювання діяльності міжнародних систем інтернет-розрахунків в Україні. У нараді взяли участь понад 30 представників ринку, зокрема, представники від Національного банку, міжнародних платіжних систем, банківських асоціацій та банків України.

Під час зустрічі на прикладі діяльності електронної платіжної системи PayPal було розглянуто шляхи врегулювання діяльності міжнародних систем інтернет-розрахунків в Україні. Зокрема учасники зустрічі привітали можливу появу нових гравців на ринку платіжних систем України та зазначили, що порядок реєстрації платіжних систем, їх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури визначається відповідними нормативно-правовими актами Національного банку. Таким чином, задля того, щоб нові учасники мали можливість працювати на ринку, необхідно внести зміни до відповідних норм та положень Національного банку. Учасники наради погодилися, що подальшого детального вивчення потребують питання здійснення валютного контролю та фінансового моніторингу операцій у системах інтернет-розрахунків. Наприкінці зустрічі учасники домовилися підготувати пропозиції щодо можливих змін до нормативно-правових актів, що регулюють діяльність платіжних систем.

Заступник Голови Національного банку Владислав Рашкован зазначив, що з метою вдосконалення роботи міжнародних платіжних систем в Україні створено окрему робочу групу за участю представників Національного банку, професійних громадських об’єднань, а також компаній Deloitte та Baker&McKenzie. Наразі група працює над аналізом перешкод, що виникають у роботі міжнародних он-лайн платіжних систем та емітентів електронних грошей під час надання послуг населенню України (на прикладі платіжної системи PayPal). Напрацювання робочої групи допоможуть удосконалити відповідні нормативно-правові акти Національного банку та створити умови для успішної діяльності міжнародних платіжних систем в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *