Регулятор підвищує прозорість банківської системи та контролює дотримання банків…

Регулятор підвищує прозорість банківської системи та контролює дотримання банківського законодавства

16 квітня 2015 року Національний банк України наклав штраф на компанію ABH Ukraine Limited (Ей-Бі-Ейч Юкрейн Лімітед), яка є єдиним акціонером ПАТ «Альфа Банк». ABH Ukraine Limited набула істотної участі в ПАТ «Банк Кіпру» (нинішня назва – ПАТ «Неос Банк») без погодження із Національним банком України.
Розмір штрафу становив 0,1 відсотка від статутного капіталу ПАТ «Неос Банк» станом на дату вчинення правопорушення. Відповідно до абзацу шостого пункту 9 частини першої статті 73 Закону України «Про банки і банківську діяльність» Національний банк України накладає штраф на власників істотної участі в банку в разі порушення ними вимог статті 34 зазначеного Закону щодо порядку набуття або збільшення істотної участі в банку.
Під час визначення розміру штрафу Національний банк України взяв до уваги визнання правопорушником факту вчинення правопорушення і його підтверджену готовність ужити невідкладних заходів для усунення наслідків правопорушення.
Коментуючи рішення Національного банку, Леонід Антонєнко, директор Департаменту Національного банку України з реєстраційних питань та ліцензування, зазначив: «Ми продовжимо вживати необхідних заходів для підвищення прозорості банківської системи. Самостійне та добросовісне вжиття заходів для усунення порушень та відновлення законності розглядатиметься Національним банком України як підстава для пом’якшення відповідальності. Національний банк і надалі вживатиме заходів впливу, у тому числі накладення максимальних передбачених законом штрафів щодо порушників банківського законодавства, які отримали попередження про необхідність усунення правопорушення і продовжують ігнорувати приписи регулятора».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *