Комуністам у Китаї заборонили бути в гольф-клубах

Комуністам у Китаї заборонили бути в гольф-клубах

  • 22 жовтня 2015


AFP

Комуністична партія Китаю заборонила всім своїм 88 мільйонам партійців приєднуватись до гольф-клубів. Про це сказано в оновленому дисциплінарному статуті партії.

Також під заборону потрапили екстравагантна їжа та напої, а також зловживання владою, повідомляє агенція новин Сіньхуа.

Раніше партія вже закликала своїх партійців утримуватись від розкішних обідів та купівлі традиційних тістечок – мункейків – за державні гроші.

Китай веде потужну антикорупційну кампанію останні три роки, відколи до влади прийшов Сі Цзіньпін. Раніше політик попередив, що Китай можуть охопити народні заворушення, якщо проблеми корупції та надмірних привілеїв в керівній партії не вирішать.

У нових правилах сказано, що партійцям заборонено “отримувати, мати та використовувати членські картки для спортзалів, клубів, гольф-клубів, або інші види членських карт покупців, або входити до приватних клубів”.

Порушників можуть попередити або виключити з партії.

Нові правила не пояснюють, чому заборонено входити до гольф-клубів, але такі клуби громадськість у Китаї часто сприймає як місця, де чиновники можуть укладати тіньові угоди.

У вересні місцеві ЗМІ повідомили, що за витрати державних грошей на ігри у гольф покарали щонайменше 60 працівників держкомпаній.

Раніше у жовтні з посади звільнили віце-мера в південно-східній провінції Фуцзянь Лін Чуньсун через те, що він входив до гольф-клубу і грав у гольф в робочий час.

Власник магазину з устаткуванням для гольфу в Шанхаї розповів агенції Reuters, що продажі в його магазині минулого року впали щонайменше на 30%.

Гольф в Китаї був ніби “соціальна взаємодія”, каже він. “Якщо керівник компанії не може грати в гольф із урядовцями, то для нього мало сенсу витрачати гроші”, – сказав чоловік, який назва лише своє прізвище.

Getty

Ще в одному новому правилі сказано, що партійці не можуть “порушувати офіційні положення щодо гостинності”, брати участь у надмірних розвагах або скористатися можливостями вжити “екстравагантну їжу та напої”.

Комуністична партія також перефразувала попереднє положення, що забороняло зраджувати в шлюбі та мати коханок. У новому правилі сказано, що партійцям забороняється мати “неналежні сексуальні стосунки з іншими людьми, які мають погані наслідки”.

У минулому строгі партійні правила вплинули на ресторанний бізнес та продажі предметів розкоші в Китаї та інших країнах.

Китай та гольф

  • Китай оголосив про заборону будувати нові поля для гольфу в 2004 році.
  • Водночас цієї заборони не завжди дотримувались і, за даними державних ЗМІ, кількість полів для гольфу в Китаї збільшилася з 200 до 600 з 2004 до 2015 року.
  • Місцева влада заохочує розвиток гольфу, аби залучати до своїх регіонів туристів.
  • Екологи кажуть, що поля для гольфу шкодять екосистемам.
  • У березні цього року у Китаї закрили 66 незаконно побудованих полів для гольфу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *