Гілларі Клінтон взяла на себе відповідальність за Бенгазі

Гілларі Клінтон взяла на себе відповідальність за Бенгазі

  • 22 жовтня 2015


AP

Колишній держсекретар США Гілларі Клінтон дала свідчення перед спеціальною комісією Конгресу у справі про напад на американське консульство в Лівії в 2012 році.

Тоді загинули четверо американців, у тому числі посол США Крістофер Стівенс.

На початку засідання голова комісії Трей Гоуді вшанував пам’ять загиблих. “Вони заслуговують того, щоб ми дізналися правду”, – сказав він.

Пані Клінтон сказала, що взяла на себе відповідальність за подію в Бенгазі, і після цього нападу провела цілу низку реформ щодо посилення безпеки американських дипломатів.

У вступному слові політик сказала, що вона просила Кріса Стівенса поїхати до Лівії як представника США.

“Після нападів я стояла поряд з президентом Обамою, коли морські піхотинці несли його (Крістофера Стівенса – Ред.) труну та інших трьох американців від літака”, – сказала пані Клінтон.

“Я взяла на себе відповідальність, і як частина цього, перед ніж залишити пост, я провела реформи для кращого захисту наших людей, які працюють за межами США, і для того, щоб знизити ймовірність повторення подібної трагедії в майбутньому”, – сказала пані Клінтон.

На дипломатичне представництво США у Лівії напали 11 вересня 2012 року. Як припускають, напад здійснили бойовики-ісламісти.

Тоді Гілларі Клінтон була на посту держсекретаря.

Поворотний момент

Політик вже вдруге відповідає перед Конгресом, більшість у якому належить республіканця, через напад на консульство в Бенгазі.

Спеціальна комісія провела вже сім розслідувань обставин справи.

Серед демократів є думка, що триває полювання на відьом, і ці слухання зроблені для того, аби зіпсувати пані Клінтон її передвиборчу кампанію.

На думку спостерігачів, для Гілларі Клінтон, яка зміцнила свої позиції як головний претендент в кандидати в президенти від Демократичної партії, настав поворотний момент.

У середу її головний суперник Джо Байден, який обіймає посаду віце-президента, вийшов із передвиборної гонки.

Експерти відзначають, що виступ пані Клінтон в Палаті представників може або зміцнити її положення фаворита ще більше, або викликати сумніви щодо її придатності як кандидата.

При цьому республіканці, які входять до складу комісії з Бенгазі, теж відчувають тиск, оскільки їм належить довести, що виклик пані Хілларі для свідчень абсолютно виправданий, а не використовується як палиці, які вставляють у колесо її передвиборної гонки.

Ключові питання:

Якими можуть бути наслідки слухань для Гілларі Клінтон?

Комісія щодо Бенгазі не уповноважена виносити покарання, однак її висновки можуть несприятливо позначитися на її політичному майбутньому.

Що Гілларі Клінтон знала про вимоги щодо посилення безпеки?

Під час попередніх пояснень вона вже говорила, що вимоги щодо забезпечення додаткових заходів безпеки не досягли її рівня. Однак вона взяла на себе відповідальність за прорахунки. А Держдепартамент у своєму звіті визначив кроки щодо зміцнення безпеки дипломатичних місій.

Що знайшли інші комісії Конгресу?

Нинішнє розслідування, яке проводить Конгрес, вже восьме за рахунком. Попередні комісії критикували особисто Гілларі Клінтон і адміністрацію Барака Обами щодо цілого ряду питань, і особливо щодо поганої організації безпеки консульства в Бенгазі. Критикували також службу розвідки.

Що ще треба з’ясувати?

Комісія припускає, що розкриються нові свідчення того, як погано Держдепартамент відреагував на вимоги консульства в Бенгазі щодо посилення безпеки, і нові свідчення того, як військові відреагували на напад.

Раніше Гілларі Клінтон в телевізійному інтерв’ю заявила, що “сподівається відповісти на питання про реальні події” і дорікнула комісію в “нападках на неї особисто”.

“Для нас в цьому не було ніякої політики, – заявила член комісії від республіканців Марта Робі.

“Головною нашою метою завжди був пошук правди”, – додала політик.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *