На Донеччині з початку військових дій зруйновано та пошкоджено більше 9 тис об’єктів

З початку військових дій на території Донецької області, підконтрольній українській владі, зруйновано та пошкоджено більше 9,2 тис. житлових будівель та об’єктів інфраструктури. Попередня розрахункова сума збитків оцінюється в 3 млрд. гривень.

Таку інформацію сьогодні на колегії облдержадміністрації озвучила директор Департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх інвестицій Донецької ОДА Оксана Головко.

За її словами, повністю або частково зруйновано майже 7,5 тис. об’єктів житлового фонду, 1,4 тис. об’єктів електропостачання, 69 об’єктів газопостачання, 29 закладів охорони здоров’я, 39 шкіл і 24 дитячих садочків, 33 об’єкти дорожньо-транспортної інфраструктури та інші.

Оксана Головко підкреслила, що сума збитків не є остаточною, постійно уточнюється в бік збільшення. Лише за останні 2-3 тижні з’явилася можливість без загрози життю здійснити обстеження та облік руйнувань на окремих територіях у безпосередній близькості до лінії зіткнення.

Так, потребують відновлення близько 320 км доріг держаної та 298 км доріг комунальної власності, що мають стратегічне значення. Загальна вартість робіт із відновлення складає 4 млрд. грн.

На території області, підконтрольній українській владі, зруйновано 6 мостів і шляхопроводів, 9 знаходяться в аварійному стані. Для їх будівництва і ремонту потрібно 214 млн. грн.

Для забезпечення якісного водопостачання необхідно відремонтувати понад 100 км пошкодженого водогону, відновити роботу Донецької фільтрувальної станції, більшості каналізаційно-насосних станцій, 6 мостів через канал «Сіверський Донець-Донбас». Це дозволить забезпечити якісною водою 3,38 млн. мешканців області, захистити від підтоплень більше 400 га території, на 40% зменшити втрати води на та 25% – електроенергії.

Бойові дії на Донбасі, що тривають вже більш як півтора  року, призвели до загибелі та поранення тисяч людей, більше 550 тисяч осіб зареєстровані в  області як вимушені переселенці.

Донецькою облдержадміністрацією визначені такі основні напрями і умови  відновлення та розвитку області:

– відновлення  транспортної  та створення сучасної комунальної інфраструктури;

– забезпечення якісного життя з можливістю отримання якісних медичних та освітніх  послуг;

– впровадження сучасних екологічних стандартів;

– зниження критичного рівня монополізму економіки, зменшення рівня корупції.

З цією метою облдержадміністрація продовжує роботу щодо  взаємодії з міжнародними організаціями. Щоб уникнути дублювання фінансування проектів  з різних джерел та забезпечити доступ громадськості до інформації щодо проектів та стадій їх реалізації, координації роботи структурних підрозділів Донецькою ОДА розробляється інтерактивна карта відновлення території області.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *