«Приємно, що відзначена саме українська книга», — Жадан про премію «Ангелус»

«Громадське радіо» запитало письменника про польську премію, яку він отримав у Вроцлаві, про цікавість європейців до України та прем’єру вистави «Депеш мод» у Харкові, яка відбудеться сьогодні

«Громадське радіо» перехопило письменника у Києві, на літературній зустрічі в університеті Драгоманова. Студенти довго не хотіли відпускати автора, фотографувалися і розбирали автографи. На тижні український письменник отримав за роман «Месопотамія» у Вроцлаві премію «Ангелус» — польську нагороду для авторів Східної Європи, твори яких були перекладені й опубліковані в Польщі. Раніше таку нагороду отримала Оксана Забужко і Юрій Андрухович.

«Для мене премія є знаком уваги і підтримкою української літератури. Нічого особистого. Я завжди в питанні якихось нагород і відзнак — людина колективістсько налаштована, і мені приємно, що відзначена саме українська книга», — розповів «Громадському радіо» Сергій Жадан.

Сергій Жадан в університеті ім. ДрагомановаФото «Громадського радіо»

За його словами, європейці зараз проявляють значний інтерес до України: намагаються зрозуміти, що в нас відбувається і куди Україна рухається. «Є інтерес доволі значний. Скажімо, я був на Франкфуртському ярмарку — там Україна була в центрі уваги. Потрібно пояснювати свою позицію потрібно власне якось знищувати і боротися з тими стереотипами і з пропагандою яка є в Європі з приводу подій на Україні. Звичайно, увага викликана такими не надто радісними подіями, але ну що поробиш. Так сталося», — повідомив письменник.

Він часто буває на Донбасі (сам родом зі Старобільська), і вважає, що жителі Донбасу нічим не відрізняються від жителів центральної України. «Там така сама молодь, як і в Києві. Там різна молодь, і різні старші люди. Так само, як і в будь-якому іншому регіоні країни», — додає Сергій Жадан.

За його словами, з жителями Донбасу треба вести діалог.

«Я прихильник того, що треба в принципі говорити, якомога більше. І не обов’язково з Донбасом. Це стосується всіх нас. Бо ми часто замикаємося на собі. На своєму баченні світу. І бачимо свою позицію як єдину можливу і єдину вірну. І страшенно дивуємося, коли з нашою позицією хтось не згоден. В принципі, треба говорити, треба вміти слухати інших», — впевнений він.

Сергій ЖаданФото «Громадського радіо»

В Сергія Жадана надзвичайно щільний графік — щойно прилетів до України, і вже поспішає на прем’єру вистави за своїм романом «Депеш мод» у Харкові.

«В проект було вкладено кілька років життя. Кілька років тому у Німеччині цю виставу зробили режисер Маркус Баркль і художник Філіп Кіфлер. А я власне був на закритті сезону, дивився цю виставу. І в нас виникла ідея привезти виставу в Україну, Харків. Спочатку ми планували просто привезти німецький склад акторів і просто провести саму виставу. Потім подумали, що краще це зробити з українськими акторами. І так виникла ідея зробити це в нас в «Театрі юного глядача». Наш проект підтримав «Гете інститут». І от буде офіційна прем’єра в Харкові. Я дивився репетиції, ми спілкувалися з акторами. Має бути цікаво», — розповів він.

За словами Сергія Жадана, вистава буде в постійному репертуарі у Харкові.

Трейлер вистави.

Друзі, прем’єра наша наближається!Welcome!

Posted by Маргарита Корнющенко on 19 жовтня 2015 р.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *