Ювенальні прокурори стають на заваді незаконному використанню та приватизації дитячих закладів

Прокурори постійно виявляють порушення та безумовно реагують на випадки, коли органи місцевого самоврядування приймають рішення, не враховуючи інтересів своїх жителів, зокрема й найменших.

Так, в одному з населених пунктів Вишгородського району Київської області сільська рада прийняла рішення про приватизацію приміщення дошкільного навчального закладу, а у подальшому через Фонд комунального майна району продала його приватному суб'єкту господарювання. Останній розмістив там офіс-склад продуктів харчування та тютюнових виробів.

Зазначений продаж і подальше користування будівлею відбувалися усупереч законодавчій забороні використовувати приміщення дитячих закладів, навіть і вивільнених, винятково для роботи з дітьми.

Прийняте сільрадою рішення відверто суперечить інтересам громади села також і з огляду на те, що батьки дітей змушені шукати інші дитячі навчальні заклади, найближчий з яких розташований аж за 10 км, і той не в змозі приймати дітей _ кількох сіл та селищ. У зв'язку з цим утворилася черга і малечу позбавлено можливості отримати дошкільну освіту.

Осторонь такої ситуації не залишився прокурор, який звернувся до суду з позовом про визнання незаконними та недійсними вищезгаданих рішень і договору купівлі-продажу.

Також і у Васильківському районі Київської області та м. Ірпені прокурори виявили незаконну передачу частин приміщень діючих навчальних закладів, зокрема для надання послуг з підготовки водіїв автотранспортних засобів та під розміщення телерадіокомпанії. Наслідками реагування стали ініційовані органами прокуратури позови про визнання недійсними рішень органів місцевого самоврядування укладених на їх підставі договорів оренди.

Однак, в жодній з цих трьох справ ні суди першої, ні апеляційної інстанцій безпідставно не взяли до уваги законодавчі приписи та заборони.

Лише Вищий господарський суд України визнав переконливими доводи прокурора та, розглянувши касаційні скарги прокуратури області, задовольнив їх. Незаконні судові рішення скасовані, а справи скеровані на новий розгляд.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *