На Донеччині третина виборців не може проголосувати

Через проблеми з бюлетенями, які унеможливили вибори в Красноармійську та Маріуполі, третина виборців з підконтрольної Україні території не може проголосувати

Про це сьогодні повідомили представники громадського спостереження за виборами від донецького Комітету виборців України та громадянської мережі ОПОРА.

На підконтрольній Україні території Донеччини відкрилось 604 виборчі дільниці. Про це розповів виконуючий обов’язки заступника голова Донецької військово-цивільної адміністрації з гуманітарних питань Віктор Андрусів:

«Працюють 604 виборчі дільниці, не відкрились дільниці в Маріуполі і Красноармійську, за винятком 8 дільниць у Маріуполі, де відбуваються вибори посілкових рад, і 7 дільниць у Красноармійську, де теж відбуваються вибори в посілкові ради. Ситуація в принципі стабільна».

За підрахунками громадських спостерігачів від донецького «КВУ», через зрив виборів у Маріуполі та Красноармійську, більше третини виборців позбавлені права голосу. Загалом на території Донеччини мали голосувати 1 090 500 виборців. Зараз маріупольська територіальна комісія розділилась на частин, очікується, що якісь рішення про свої наступні дії вони зможуть прийняти вже сьогодні. Довготерміновий спостерігач у Маріуполі Роман Кисленко розповів, яка ситуація у місцевій ТВК:

«Территориальная избирательная комиссия на данный момент не собралась, секретарь, глава и еще один член комиссии уехали отдыхать, а еще двое закрылись в кабинете с документацией и не пускают ни прессу, ни наблюдателей, никого».

Голова правління донецького КВУ Сергій Ткаченко зауважив, що вимушені переселенці з Донбасу намагались відстояти своє право голосу через суд:

«У нас є тільки один підтверджений випадок, коли за рішенням суду в місті Києві один переселенець тобто вимушено переміщена особа, отримала можливість голосувати на місцевих виборах у місті Києві».

Експерти відзначають, що крім проблемних міст, значних порушень виборчого процесу наразі не зафіксовано.

Ірина Гречана з Краматорська для «Громадського радіо»

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *