Польща голосує на парламентських виборах

Польща голосує на парламентських виборах

  • 25 жовтня 2015


APAFP

Ева Копач (Л) і Беата Шидло (П)

У Польщі у неділю, 25 жовтня, відбуваються парламентські вибори, на яких місцеві консерватори сподіваються повернутися до влади після восьми років у опозиції.

Згідно з опитуваннями громадської думки, проведеними напередодні виборів, партія “Право і справедливість” на чолі з Ярославом Качинським випереджає партію “Громадянська платформа” чинної прем’єрки Еви Копач.

На травневих президентських виборах у країні перемогу здобув

кандидат від “Права і справедливості” Анджей Дуда.

“Право і справедливість” користується підтримкою католиків та мешканців сільських районів.

Як зазначає кореспондент ВВС, багато поляків невдоволені своїм фінансовим становищем і вважають, що соціальні пільги розподіляються несправедливо.

На рейтинги “Громадянської платформи” негативно вплинув і минулорічний скандал із прослуховуванням, у якому були замішані кілька міністрів.

Крім того, минулої п’ятниці із посади звільнили заступницю міністра юстиції Польщі Моніку Зброєвську після того, як її піймали на водінні у нетверезому стані.

“Хвороби і паразити”

Одним із ключових питань у передвиборчих дебатах у Польщі також стала міграційна криза у Європі. Опозиція гостро розкритикувала рішення польського уряду прийняти у країні 7 тисяч біженців, що шукають притулку в країнах ЄС.

Проте минулого тижня Ярослав Качинський і сам потрапив під шквал критики після того, як висловив припущення, що біженці принесуть до Польщі “хвороби і паразити”.

66-річний пан Качинський не йде у прем’єри – натомість замість нього від його партії на крісло голови польського уряду претендує Беата Шидло.

Тим не менш, деякі аналітики вважають, що пан Качинський змінить таку позицію щодо прем’єрської посади, якщо “Право і справедливість” здобуде переконливу перемогу.

За результатами польських виборів, найімовірніше, також пильно стежитимуть євроскептики у таких країнах, як Велика Британія.

У той час, як “Громадянська платформа” прагне тісніших стосунків із Брюсселем, один із членів “Права і справедливості” заявив у коментарі Reuters, що його партія хоче “менш бюрократичного, більш економічно ефективного Євросоюзу, що не прагне глибокої політичної інтеграції.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *