Беата Шидло: дочка шахтаря, яка очолить уряд Польщі

Беата Шидло: дочка шахтаря, яка очолить уряд Польщі

Адам Істон
Кореспондент ВВС, Варшава

  • 26 жовтня 2015


AP

Беата Шидло – не новачок у польській політиці. Але тільки зараз вона святкує свою першу велику політичну перемогу. Вона переконаний консерватор, але її тон м’який, а висловлювання зважені.

Вона виграла боротьбу за пост прем’єр-міністра Польщі в іншої жінки – Еви Копач.

Беаті Шидло 52 роки. Протягом 10 років вона є депутатом польського Сейму від консервативної партії “Право і справедливість”, яка добилася вражаючого успіху на загальних виборах у Польщі в неділю.

На перший план пані Шидло вийшла навесні цього року, коли очолила передвиборчу кампанію свого однопартійця Анджея Дуди, що завершилася його перемогою на президентських виборах.

Тоді мало кому відома Беата Шидло здивувала багатьох поляків, включаючи лідера її партії Ярослава Качинського. Завдяки її зусиллям Дуда, хоч і з невеликою перевагою, але все ж обійшов тодішнього президента країни Броніслава Коморовського.

У ході кампанії Дуда у супроводі енергійної Шидло об’їздив багато регіонів країни, зустрічаючись з виборцями і вислуховуючи їхні побажання.

Віддаючи належне її ролі у перемозі президента-консерватора, глава “Права і справедливості” Качинський призначив Беату Шидло кандидатом від партії на пост прем’єр-міністра Польщі.

Нове обличчя

“Вона – нова, поміркована постать правого крила польської політики. Це працьовита, досвідчена і розумна жінка, що посприяла блискучій перемозі Анджея Дуди на президентських виборах”, – говорить Марек Магеровський, радник президента Дуди з дипломатичних питань.

Reuters

Агітаційний плакат Громадянської платформи, яка була при владі 8 років

Бути “новим обличчям” після восьмирічного правління “Громадянської платформи”, яка втратила підтримку виборців, – дуже важливо. Однак Шидло виділяється і на тлі свого боса Качинського.

66-річний холостяк Ярослав Качиньський є вельми неоднозначною фігурою. Він не боїться прямо звинувачувати своїх політичних опонентів у симпатіях до комуністів, а нещодавно заявив, що біженці з Близького Сходу завозять до Європи різні хвороби.

Очолювана ним партія “Право і справедливість” програвала всі вибори, починаючи з 2007 року, аж доки цього року Качинський не вирішив поступитися місцем кандидата в президенти Польщі на користь Анджея Дуди.

Як і її бос, Беата Шидло завжди підкреслювала важливість традиційних католицьких сімейних цінностей. Вона, так само як і Качинський, наполягає на тому, що всі верстви населення повинні відчути на собі переваги зростання польської економіки. При цьому її тон м’якший, а висловлювання звучать зваженішими.

“Татусь був гірником”

Вона народилася і виросла у вуглевидобувному містечку Бжеще на півдні Польщі. “З великою любов’ю я згадую теплоту, що панувала в моїй родині. Ми завжди підтримували одне одного, але і дисципліна була. Мої батьки багато працювали, татусь був гірником”, – написала Шидло на своїй сторінці в інтернеті.

epa

Деякі аналітики впевнені, що на посту прем’єра Беаті Шидло доведеться діяти за вказівкою Качинського

Вона також згадує, що любила читати, а в студентські роки в Ягеллонському університеті в Кракові грала в гандбол. Там же вона познайомилася зі своїм чоловіком Едвардом, у них двоє синів.

У 35 років Беата стала наймолодшим мером одного з міст Малопольського воєводства, потім вступила в партію “Право і справедливість”, де піднялася до посади заступника партійного лідера.

“Вона ніколи не входила до складу кабінету, тому на посту прем’єр-міністра їй належить багато чого навчитися, і це буде непросто. Тим не менше, її економічні погляди, які являють собою суміш ринкової економіки та соціальних програм, стали основним козирем її передвиборної кампанії. Принаймні, це точно знайшло відгук серед консервативно налаштованого електорату, втомленого від корупції і бездіяльності колишньої влади”, – говорить Марек Магеровський.

Несамостійний гравець?

При цьому дехто сумнівається, що на посту прем’єра Беата Шидло зможе діяти незалежно від Ярослава Качинського, який, на їхню думку, командуватиме із тіні.

У рамках своєї агітаційної кампанії партія “Громадянська платформа” показала кілька роликів, в яких Качиньський каже якісь відверті дурниці, а Шидло коментує це словами “голова завжди правий”.

У 2005 році Ярослав Качинський пішов у тінь, щоб дати можливість своєму братові-близнюку Леху Качинському перемогти на президентських виборах. Він побоювався, що поляки не потерплять, якщо брати займуть обидві провідні посади в країні.

Тоді Ярослав тимчасово вибрав на роль прем’єр-міністра мало кому відомого Казіміра Марцинкевича, який обіймав цю посаду всього вісім місяців. Коли пристрасті вляглися, Качинський сам вступив на посаду прем’єра.

“Вона довго не протримається. Вона – креатура Качинського і робить усе, що він захоче”, – сказав в інтерв’ю ВВС відомий польський журналіст Константи Геберт.

“Вже зрозуміло, що вона настільки ж нехаризматична, як і прем’єр-міністр Копач, і цим усе сказано. Її замінять, щойно Качинський вирішить перетрусити кабінет”, – упевнений Геберт.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *