ВООЗ: перероблене м’ясо таки викликає рак

ВООЗ: перероблене м’ясо таки викликає рак

  • 26 жовтня 2015


Getty

Перероблене м’ясо – бекон, шинка, сосиски – дійсно викликають рак. Про це заявили у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ).

У доповіді організації йдеться про те, що 50 г переробленого м’яса на день, а це менше, ніж два шматочки бекону, підвищує ризик захворювання на рак прямої кишки на 18%.

У ВООЗ також вважають, що червоне м’ясо “можливо є канцерогенним”, проте докази цього обмежені. Водночас там заявляють і про те, що споживання м’яса має свої переваги для здоров’я.

Переробленим м’ясом вважають продукт, який модифікували, аби подовжити його термін придатності або ж змінити смак. Наприклад, йдеться про копчення, консервацію, додавання солі чи інших консервантів. Саме те, що додається до м’яса, і містить ризики захворювання на рак.

ВООЗ дійшла таких висновків на основі порад від Міжнародної агенції із дослідження раку, що має доступ до великого масиву наукових даних.

Наразі дослідники прирівнюють перероблене м’ясо до плутонію та алкоголю, адже і те, і інше викликає рак.

Але така класифікація не показує, наскільки великими є ризики виникнення раку.

“Ризик захворіти на рак кишечнику від споживання переробленого м’яса залишається досить низьким, проте цей ризик зростає із кількістю спожитого”,- каже лікар Курт Штрайф із ВООЗ.

Проте червоне м’ясо має і свою цінність – воно є головним джерелом заліза, цинку та вітаміну В12.

ВООЗ твердить, що його висновки є важливими для розробки збалансованої дієти.

Професор Тім Кі із Британського інституту вивчення раку та Оксфордського університету каже, що “ці висновки не означають, що ви маєте одразу припинити їсти червоне чи перероблене м’ясо, але якщо ви їсте багато, то варто замислитися про те, щоб їсти менше”.

“З’їдена час від часу булочка із шинкою не наробить великої шкоди. Але в основі здорової дієти лежить поміркованість”, – каже професор Кі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *