Прем’єр Сербії розпочав візит до Москви

Прем’єр Сербії розпочав візит до Москви

Борис Варґа
для ВВС Україна, Сербія

  • 27 жовтня 2015


AFP

Вучич і Медведєв обговорюють співпрацю між своїми країнами

27 жовтня прем’єр-міністр Сербії разом із сербськими бізнесменами розпочав триденний візит до Москви, під час якого акцент буде зроблено на економічній співпраці між двома країнами.

Представників сербського уряду під час візиту до Росії супроводжує велика група – понад 70 – представників сербських підприємств, які, як ідеться у повідомленні уряду Сербії, візмуть участь у російсько-сербському бізнес форумі.

Прем’єр Вучич зустрінеться з його колегою Дмитрієм Медведевим та президентом Володимиром Путіним.

Сербські ЗМІ повідомляють, що окремою темою зустрічі буде продаж Сербії російської зброї.

Економічна співпраця

Росія входить до п’ятірку головних зовнішньоторгівельних партнерів Сербії, слідом за Німеччиною, Італією та Китаєм.

Сербія має зону вільної торгівлі з ЄС та Росією, але експорт сербських товарів на російський ринок у 2014 році становив усього 7% від загального об’єму сербського експорту.

Більшість сербського імпорту складають російські енергоносії, залежність від яких у Сербії майже цілковита. Тому сербські експерти вважають, що головним завданням офіційного візиту прем’єра Вучича до Москви є спроби домогтися вигідніших цін на російський газ.

Минулого року, коли розпочалася “війна” економічних санкцій між ЄС та Росією, Белград спробував зміцнити свої позиції на російському ринку, але зовнішня торгівля не дала бажаних результатів через обвал російського рубля.

“Сидіння на двох стільцях”?

Від 2007 року Сербія має статус позаблкової нейтральної країни, а Москва виступає категорично проти інтеграції колишніх югославських респулік до блоку НАТО.

Белград два роки тому став спостерігачем в ОДКБ, а до відмови від проекту газопроводу “Південний потік” Сербія вважалася частиною російського енергетичного лобі на Балканах.

Хоча Белград заявляє, що його пріоритетом є європейська інтеграція, в уряді Сербії не планують підтримувати санкції ЄС щодо Російської Федерації.

Таку позицію часто критикують у ЄС, а сербські експерти називають зовнішню політику Белграда в умовах загострення відносин між Заходом та Росією “сидінням на двох стільцях”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *