Як кримчанам отримати компенсацію від українського Фонду гарантування вкладів

Після кримських подій 2014 року банки-агенти українського Фонду гарантування вкладів фізичних осіб припинили свою діяльність на території півострова, таким чином, кримчани, які залишилися там, втратили можливість виплати гарантованої суми в 200 тисяч гривень вкладникам від українського Фонду. Однак на сайті організації з'явилася інформація про те, що «з 15 квітня 2014 року, вкладники, які живуть на території Криму, мають право отримати належні їм кошти за вкладами в будь-якому відділенні банків-агентів в інших регіонах України».

У серпні 2015 року стали відомі умови повернення вкладів. Так, кримчанам необхідно надати низку документів, зокрема, й довідку внутрішньо переміщеної особи та особисту декларацію про відсутність громадянства держави-окупанта.

Крим.Реалії звернулися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із проханням пояснити процедуру повернення вкладів громадянам з пропискою на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Так, за інформацією Фонду, установа нині здійснює виплати відшкодувань через установи банків-агентів вкладникам, зокрема, громадянам України, які переселилися з тимчасово окупованої території.

Можливість подібних виплат регулює низка українських законів і постанов: Закон України «Про систему гарантування внесків фізичних осіб», Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», постанова правління Національного банку України від 03.11.2014 року №699, інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджений постановою правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492, положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за внесками, затвердженого рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 09.08.2012 №14.

На підтвердження можливості повернення вкладів, представники фонду наводять наступне обґрунтування.

«Підпунктом 1 пункту 12.7 статті 12 розділу ІІ Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» визначено, що Закони України, зокрема, «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»: а) поширюються на громадян України, які не мають одночасно громадянства держави-окупанта; б) надаються на решті території України при дотриманні визначених законодавством процедур при наданні дійсного паспорта громадянина України та особистої декларації про відсутність громадянства держави-окупанта».

Також у Фонді все ще посилаються на постанову Національного банку України від 03.11.2014 №699, де сказано, яка фізична особа, що є внутрішньо переміщеною та отримала передбачену законодавством України довідку, яка засвідчує її проживання на материковій частині України, є резидентом України. Нагадаємо, 1 вересня 2015 року Київський апеляційний адміністративний суд визнав незаконним пункт 1 постанови правління НБУ від 3 листопада 2014 року №699, згідно з яким громадяни України з кримською реєстрацією прирівнювалися до нерезидентів. А наприкінці вересня вищий адміністративний суд України ухвалив касаційну скаргу Національного банку України на рішення Київського адміністративного апеляційного суду, яким був скасований пункт 1 постанови №699 НБУ, відповідно до якого кримчани були визнані нерезидентами (без відповідної довідки) й обмежені в отриманні банківських послуг.

Таким чином, скасування постанови нині в дії, проте, як повідомляли правозахисники, далеко не всі банки готові визнати кримчан резидентами без відповідної довідки ВПО.

Зараз для ухвалення Фондом гарантування вкладів заяви про повернення коштів потрібна довідка про статус переселенця.

«Для цілей ідентифікації внутрішньо переміщеної особи місцем її проживання на території України є адреса житла, зазначена у довідці, яка підтверджує місце проживання, довідка оформляється та видається органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції», – підтверджують у прес-службі Фонду.

З порядком ідентифікації банками клієнтів можна ознайомитися в пункті 2 розділу 1 інструкції «Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», затвердженої постановою правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року N492.

Таким чином, для отримання відшкодування, вкладники, які є внутрішньо переміщеними особами, мають надати в банк:

– дійсний паспорт громадянина України;

– довідку з номером облікової картки платника податків (банк ідентифікує фізичну особу-резидента без надання документа, що посвідчує його реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, якщо в паспорті особи контрольними органами зроблена позначка про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта або в паспорт внесені відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків);

– особисту декларацію про відсутність громадянства держави-окупанта;

– довідку, що підтверджує місцеперебування, яка оформляється та видається органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції, затверджену наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26.09.2014 № 997 «Про затвердження зразка та Порядку видачі довідки, що підтверджує місцеперебування громадян України, які живуть на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, і зразка письмової заяви», зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 03.10.2015 за №1199/2597.

При цьому, як пояснюють у Фонді, виплати сум відшкодування особам, які внаслідок їх неявки або з інших причин (вкладники, реквізити яких у загальному реєстрі відмінні від реквізитів їхніх документів, спадкоємці тощо) не отримали кошти упродовж терміну виплат за Загальним реєстром, здійснюватимуться шляхом переведення відшкодувань за результатами розгляду індивідуальних звернень вкладників до Фонду.

Однак, оскільки ідентифікація громадян з кримською пропискою відбувається згідно з довідкою ВПО, де вказане місце перебування на материковій частині України, надати інформацію про кількість запитів від громадян із кримською пропискою у Фонді не змогли.

Також у Фонді нагадали про відповідальність Російської Федерації за порушення прав і свобод людини на тимчасово окупованій території України.

Довідкову інформацію можна отримати за телефонами: 0-800-30-40-10, 0-800-50-34-35, 0-800-30-81-08 гаряча лінія Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Інна Аннітова, журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Блоги», передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію редакції

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *